Főoldal » elektromos autó » A magyarok 9 százaléka villanyautóra váltana 5 éven belül

A magyarok 9 százaléka villanyautóra váltana 5 éven belül

A magyar autósok 70 százaléka öt éven belül lecserélné az autóját, de benzines autót már csak fele ennyien vennének – írja az MTI az EY felmérése alapján.

A nemzetközi tanácsadó cég reprezentatív kutatásában 533-an vettek részt, a kérdőívekre 20 és 60 év közötti aktív autóhasználók válaszolhattak 2021 novemberében. A felmérés szerint a megkérdezettek 9%-a már tisztán elektromos autót vásárolna, amely a 2020-as visszajelzésekhez képest 3 százalékpontos növekedés. A vásárlók 26%-a hibridet venne, amely jelenleg 8 százalékpontos növekedés az előző évhez képest. A benzines autóra vágyók tábora ugyanekkora mértékben csökkent, a legnagyobb, 9%-os visszaesést pedig azok körében tapasztalták, akik dízelt választanának.

Az autócserénél a leginkább meghatározó szempont a vételár, de a biztonságot és a gazdaságos üzemeltetést is nagyon fontosnak tartják a magyarok. A márkahűség a kedvező szervizdíjakon és hűségprogramokon múlik.

A használt autót vásárolni tervezők 61 százaléka számára nagyon fontos paraméter a futásteljesítmény. A vevők 43 százaléka hivatalos kereskedőtől szeretne használt autót venni.

A többség, 55%, saját anyagi forrásból, hitel nélkül tervezi a vásárlást.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.