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
auto
2024. 04. 24. szerda

Videójátékokkal újít a BMW is

egyéb

A bajor gyártó 2023-tól új szolgáltatással erősíti meg autói infotainment rendszerért.

Van azért a történetben egy csavar is.

AirConsole

Valószínűleg nem sokan ülnek be csak azért az autójukba, hogy a garázsban állva videójátékot játszanak a képernyőn. A rádió, zene és podcast applikációkkal ellentétben az infotainment rendszerek ilyen szolgáltatásai természetesen menet közben sem működnek, így, a videólejátszókhoz, Netflix és YouTube kliensekhez hasonlóan, leginkább akkor lehetnek hasznosak, ha sokáig várakozunk valahol, és az autóban ülve próbáljuk elütni az időt.

Úgy néz ki a BMW sem akar lemaradni az ilyen újfajta szolgáltatások terén, azonban a videójátékok elérhetővé tétele nem olyan egyszerű, mint amikor egy autógyártó egy-egy alternatív zenelejátszó alkalmazással bővíti a központi kijelző menüjét. Sok esetben eleve nem rendelkezik az autó eléggé erős hardverrel ahhoz, hogy komolyabb, igényesebb grafikával megpakolt játékokkal elboldoguljon. Ráadásul a népszerű címeket valószínűleg még át is kellene portolni az autó operációs rendszerére, azaz a valamelyik konzol gyártó operációs rendszerére, esetleg Androidra, vagy Windowsra írt programot kompatibilissé kellene tenni a kocsi saját rendszerével. (Egy másik lehetőség az emuláció, de anélkül, hogy ebbe belemennénk, elég annyi, hogy ez valószínűleg még erősebb hardvert kívánna az autóban).

A BMW egy ügyes húzással lépett át e fenti korlátokon, amikor az NDream svájci startup AirConsole technológiáját választotta. Ez gyakorlatilag egy központi, az autón kívüli hardveren futtatja a játékot, és annak képét küldi a kocsi kijelzőjére. A cselekmény irányítását az autóban lévő mobiltelefonunkra bízzák.

A szolgáltatás a 2023-as modellévtől kezdve lesz elérhető egyes autókon, és kíváncsian várjuk az első teszteket. A felhő alapú szolgáltatás legnagyobb ellensége természetesen a lag, azaz az időbeli csúszás, ami abból fakad, hogy nem az autóban található a szükséges hardver és az nem kábellel van rákötve a kijelzőre, hanem egy távoli szerverparkból mobilhálózaton érkezik a jel. A jelenséget tovább súlyosbíthatja, hogy a mobiltelefonunkon kiadott parancsokat szintén vissza kell juttatni a szerverparkba. Így, legalábbis eleinte, a kínálat állítólag viszonylag egyszerűbb ügyességi és versenyjátékokból áll majd.

Hogy ez mennyivel jobb megoldás, mennyivel nyújt majd többet, mintha a telefonunkon futó játék képét egyszerű képernyőtükrözéssel raknánk ki a kocsi nagyobb kijelzőjére az egyelőre kérdés, de várjuk majd az élménybeszámolókat és videókat.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.