Főoldal » elektromosautó-töltés » Jön az új európai töltőhálózat 400 kW-os töltőoszlopokkal

Jön az új európai töltőhálózat 400 kW-os töltőoszlopokkal

A Mobilize, a Renault Csoport új mobilitási szolgáltatásokra szakosodott leányvállalata tegnap bejelentette, hogy egy 200 állomásból álló töltőhálózatot épít ki Európában, hogy megkönnyítse a villanyautósok életét a hosszabb útjaikon. A cég töltőit autómárkától függetlenül mindenki használni tudja majd.

Az úgynevezett Mobilize Fast Charge hálózat ultragyors töltőoszlopainak többsége Renault-kereskedéseknél, az autópálya-lehajtóktól nem több mint 5 percnyi autózásra települ le. Minden állomáson összesen 6 töltőpont létesül, amelyek maximális elérhető teljesítménye 400 kW lesz, azaz gyorsabb teljesítményt kínálnak majd, mint az IONITY töltőhálózat. A 200 állomás, amelyből 90 Franciaországban talál otthonra, 2024 közepére készül el, addigra nagy valószínűséggel már lesz is olyan villanyautó Európában, amely képes lesz ekkora teljesítmény felvételére. Az első töltőoszlopok felállítására Dél-Franciaországban kerül sor néhány hónapon belül, azután pedig Franciaország más részein, Belgiumban, Spanyolországban, és Olaszországban is épülnek állomások.

Az elektromos jármű töltése közben a sofőrök igénybe vehetik az állomásoknál kialakított, éjjel-nappal nyitva lévő pihenőhelyet, ahol elfogyaszthatnak egy kávét vagy harapnivalót, használhatják a Wi-Fi-kapcsolatot, tölthetik telefonjukat vagy laptopjukat, vagy akár videójátékot is játszhatnak, mielőtt folytatnák útjukat. A Mobilize töltőkártyával rendelkezők kedvezményes árakon tölthetnek majd a Mobilize Fast Charge hálózaton. Az állomásokat akkumulátorral segítik ki, az energiatároló rendszer akár 600 kW folyamatos leadására is képes lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.