Főoldal » elektromos autó » Megszűnhet a Mercedes EQ sorozata

Megszűnhet a Mercedes EQ sorozata

A Mercedes-Benz 2019-ben vezette be az EQ jelölést elektromos autói kapcsán, mára pedig már a gyártó belépő szintű EQA sorozatától a szuper-luxus EQS-ig, illetve annak SUV változatáig a teljes palettában megtalálhatóak ezek a járművek.

Most viszont úgy néz ki, hogy akár már jövőre kivezethetik a megjelölést.

Ha minden elektromos, akkor már felesleges

Az EQ sorozat a gyártó tisztán elektromos autóit jelöli, ám ezeknek csak egy része, a nagyobb modellek épülnek tisztán villanyautós platformra (EVA2), az EQA és EQC egy belsőégésű motoros sorozatból lettek kifejlesztve.

2024/2025 környékén érkezik azonban az MMA, a gyártó új tisztán elektromos platformja, amely a kisebb járművek utódjainak alapját képezi majd, és a Handelsblatt német gazdasági lap információ szerint ezzel párhuzamosan

a gyártó kivezeti majd az EQ megnevezést, és visszatér a hagyományos osztály-nevekhez.

A döntés még állítólag nem végleges, de a lap értesülései szerint szinte borítékolható, hogy így lesz. A cég belső köreiből származó magyarázat szerint, a közeljövőben az elektromos meghajtás már nem egy külön kategória, hanem az alapértelmezett forma lesz, ekkor pedig feleslegessé válik a külön megjelölés. A Mercedes-Benz ugyanis arra készül, hogy ahol csak engedi a piac, kizárólag elektromos palettára váltson. Ezután pedig, ahogy korábban, ismét A-osztály és S-osztály lenne az autók modellneve – bár a kivezetés valószínűleg fokozatos lesz.

A logikát értjük is meg nem is, kicsit az az ember érzése, hogy nem gondolták teljesen át anno ezt az EQ stratégiát. Alapvetően persze akár lehetett volna az is a megoldás, hogy a hagyományos változatok kikopnak, és megszűnik a régi elnevezés, minden EQ-lesz, de úgy látszik a presztízsmárkánál a tradíciót fontosabbnak érezték. Az autók elnevezésének rendszerét ilyen szinten megváltoztatni, majd öt év elteltével visszacsinálni valószínűleg nem túl szerencsés, de természetesen a belbecs, az autók képessége és döntése ennél fontosabb tényező a vásárlók számára.

Teljesen nem tűnik el azonban az EQ, állítólag ugyanis az elektromobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatások és egyéb termékek, mint például a falitöltők, a nemrég bejelentett töltőhálózat, illetve az otthoni energiatárolók megtartják majd ezt a brandet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.