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
auto
2024. 03. 29. péntek

Az akkumulátorgyártás éppen egy forró téma hazánkban, hiszen a napokban tartottak egy nem éppen nyugodt és barátságos hangvételű közmeghallgatást a CATL debreceni beruházásával kapcsolatban, csütörtökön pedig arról érkezett hír, hogy a Samsung újabb akkugyárat húzna fel Gödön. Ez csupán kettő abból a számtalan akkumulátorgyártást célzó gigaberuházásból, amelyet kínai és dél-koreai akkugyártó vállalatok Európába terveznek hozni, de már most is szép számmal találunk olyan létesítményeket hazánkban, valamint más európai országokban, amelyekben elektromos autókba való akkumulátorcella, vagy valamilyen ahhoz szükséges alkotórész készül. Most viszont már az indiaiak is Európában gyártanának akkut.

Viszlát akkumulátorhiány? Végre felpörög az európai gyártás

A Tata Motors, mely többek között a Jaguar Land Rover autógyártó konszern anyavállalataként ismert, a Delhiben megrendezett Auto Expo 2023 rendezvényen jelentette be az európai akkucellagyártásról szóló terveit. A vállalat valójában két akkugyárat is tervez, egyet Indiában, egyet pedig az európai kontinensen, de a pontos helyszínt egyelőre nem nevezték meg.

A Tata európai akkugyárában a Jaguar Land Rover elektromos autói számára készülnek majd LFP és NMC kémiájú akkucellák, de más autógyártók számára is tervez gyártani a cég. A JLR modelljeinek többsége egyébként az Egyesült Királyságban készül, így ha az indiaiak a saját autógyártásuk közelébe akarják telepíteni az akkugyártást, akkor egy brit helyszín tűnik a legvalószínűbbnek. Ám a cégcsoportnak Szlovákiában is van autógyára a kontinensen (Nyitrában készül a Land Rover Discovery és a Land Rover Defender), Ausztriában pedig bérgyártó partnere, a Magna Steyr készíti számára az E-PACE és elektromos I-PACE modelleket.

A Jaguar Land Rover nyitrai gyára. Forrás: JLR

A Jaguar márka 2025-től már csak tisztán elektromos modelleket fog piacra dobni, a Land Rover viszont a jelenlegi tervek szerint akár még a következő évtizedben is folytathatja a belsőégésű motoros járművek gyártását. Hogy hogyan alakul át ezzel párhuzamosan a konszern gyárhálózata, az egyelőre a jövő zenéje, de jelenleg a Tata akkugyártási elképzeléseinek ütemtervét sem ismerjük. Egyelőre azt sem tudni, hogy a saját akkugyártás mekkora arányban lesz képes fedezni a Jaguar Land Rover akkuigényét, de valószínűleg továbbra is szükség lesz partnerekre – tavalyi hírek szerint a JLR a brit Northvolttal és a kínai SVOLT német üzletének vezetőivel is tárgyal akkumulátor beszállításáról.

A Jaguar a villanyautózás reneszánszára készül

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.