Főoldal » egyéb » Dízelbotrány: ítélet született az Audi vezér ügyében

Dízelbotrány: ítélet született az Audi vezér ügyében

Majd’ nyolc éve, 2015 szeptemberében kezdődött a Volkswagen dízelbotránya, és mostanáig kellett rá várni, hogy valakit elitéljenek a döntéshozók közül is.

Azért aggódni nem kell, Rupert Stadler olcsón megúszta az autógyártás modernkori történetének legnagyobb csalását.

Szabadlábon

Rupert Stadler az Audi vezetője volt abban az időben, amikor a csaló szoftver készült, és a vádak szerint nemcsak, hogy tudott annak kifejlesztéséről és alkalmazásáról, de még azután sem állította le az érintett modellek európai forgalmazását, hogy Amerikában már lebuktak. A cégvezető ügyvédje úgy fogalmazott, kliense nem tudott a szabálytalanságokról, de érzékelte, hogy valami nincs rendben, mégis annyiban hagyta.

Stadlert 2012-ben az előző év legsikeresebb német cégvezetőjévé választotta a Wirtschaftswoche gazdasági lap.

Azonban, ahogy arról május elején írtunk, a bíróság nem nagyon vette meg ezt a történetet, és a perben eljáró bíró egyértelművé tette a volt vezetőnek, hogy vagy beismerő vallomást tesz, vagy letöltendő börtönbüntetésnek néz elébe. Stadler, aki korábban ártatlannak vallotta magát, élt is a lehetőséggel, és vallott.

Most megszületett az ítélet is, a volt Audi főnöknek 1,1 millió eurós büntetést kell fizetnie, amelyet az állam jótékony célokra, nonprofit szervezeteknek oszt majd szét, illetve 1 év 9 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Ez a dízelbotrány eddigi legsúlyosabb ítélete, de nem az egyetlen ami most Münchenben született.

Wolfgang Hatz, az Audi motorfejlesztésének volt vezetője szintén a vádlottak padján ült, ám most az ő ügyét is lezárták. 400.000 eurós büntetést, és két év felfüggesztettet kapott. Szintén ítéletet hirdettek a dízelprogram vezetője, Giovanni Pamio ügyében is. A szakember egy év kilenc hónap felfüggesztettet és 50 ezer euró büntetést kapott – írja az Automotive News Europe.

Rupert Stadler a 2020-ban a bíróságon. Forrás: Reuters

Fellebbezésre július 4-ig van lehetőség, de valószínű, hogy ezzel nem élnek majd a vádlottak. Bár Stadler már a Volkswagennek is kifizetett 4,1 millió euró kártérítést, 24 éven át dolgozott különböző magasrangú vezető beosztásokban a cégcsoportnál, és korabeli újságcikkek szerint csak 2011-ben 7,7 millió euro volt a fizetése. A 60 éves volt cégvezetőt 22 millió eurós nyugdíj várja.

Címlapkép: AFP/Getty Images

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.