Főoldal » elektromos autó » Bemutatkozott a Fiat 600e

Bemutatkozott a Fiat 600e

A Fiat Seicento sorozatgyártásának 2010-es leállításával a 600-as típusjelzés kikerült az olasz autómárka kínálatából, most azonban visszatért: tegnap bemutatkozott az új Fiat 600, amelynek nevét leszámítva semmi köze sincs az egykoron népszerű szuperminihez, sokkal inkább tekinthető az 500X tisztán elektromos utódjának. Ez egyben a márka visszatérése is a B szegmenshez.

A 4171 mm hosszú, 1523 mm magas, (tükrökkel együtt) 1981 mm széles, és 2562 mm tengelytávú modell a Stellantis e-CMP2 padlólemezére épül, és öt személy, valamint 360 liter csomag számára kínál helyet. Hajtásláncát a díjnyertes Jeep Avengertől kapja: egy 115 kW csúcsteljesítményű motor hajtja az első tengelyt, 260 Nm csúcsnyomaték mellett, ami 9 másodperces gyorsulást eredményez 0 és 100 km/h között, és akár 150 km/h-s sebesség elérését is engedi.

A 339 kilogramm tömegű, bruttó 54 és nettó 51 kWh kapacitású akkumulátorcsomag CCS2 csatlakozón keresztül tölthető, AC hálózaton 11 kW-tal, DC töltőoszlopon pedig legfeljebb 100 kW teljesítménnyel. Előbbi esetében 5 óra 45 percet vesz igénybe a teljes feltöltés, utóbbit választva pedig ideális esetben 27 perc alatt érhetjük el a 80%-os töltöttséget 20%-on csatlakoztatva a töltőfejet.

Az új Fiat 600 kezdetben kizárólag tisztán elektromos meghajtással lesz elérhető, 600e RED és 600e La Prima változatban. A WLTP szerinti kombinált ciklusú hatótávolság 409 illetve 406 kilométer, a kis különbség nagy valószínűséggel a La Prima nagyobb felszereltségéből adódó magasabb tömeg számlájára írható. A padlólemez egyébként lehetővé teszi belsőégésű motor beszerelését is, és csakúgy, mint az Avenger esetében, ezt néhány piacon ki is fogja használni a gyártó – 2024 közepére várható hibrid hajtású Fiat 600.

Az új Fiat 600e korszerű 2-es szintű biztonsági és asszisztens funkciókkal rendelkezik, többek között adaptív tempomat, intelligens sebességasszisztens, holttér-figyelés, elektromos rögzítőfék, autonóm vészfék, tolatókamera és 360°-os érzékelők is a felszereltség része.

Ami a kényelmet és a csatlakoztathatóságot illeti, az új Fiat 600e elektromos csomagtérajtóval elektromos ablakemelőkkel, automata klímaberendezéssel, alkonyat- és esőérzékelőkkel, 6 hangszórós hangrendszerrel, 10,25 hüvelykes, teljesen testreszabható központi képernyővel, vezeték nélküli CarPlay és Android Auto csatlakozással, valamint 7 hüvelykes digitális kijelzővel érkezik. A Fiat 600e Uconnect szolgáltatásai közé tartozik például a TomTom navigációs rendszer automatikusan frissülő térképekkel.

Foglalni a mai naptól lehet, az első kiszállításokra Olaszországban idén szeptemberben kerül sor.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.