Főoldal » egyéb » Napi 60 járattal indul a Giga Berlin kisvasútja

Napi 60 járattal indul a Giga Berlin kisvasútja

Egy 11.000 főt foglalkoztató gyár logisztikai kiszolgálása nem kis feladat, és itt nem csak az alapanyagok és a késztermékek szállítására gondolunk, de valahogy a munkásoknak is el kell jutniuk munkába és haza.

Ez most kicsit egyszerűbb lett.

Elöl ül a masiniszta

A Giga Berlin logisztikájának fontos része a közeli autópálya mellett a telek határában húzódó vasútvonal is, amelyet az autógyártó nemrég megvásárolt a helyi vasúttársaságtól, majd teljesen átépített, felújított. A vágány azonban nem csak az alkatrészeket és az autókat viszi, de már egy ideje tervben volt a személyszállítás is.

A gyár területén ezért nemrég egy új vasútállomás is épült, amelynek teteje napelemeket is kapott – ide futnak be és indulnak el naponta hatvanszor azok a 400 fő befogadására alkalmas személyszállító vonatok, amelyek a munkatársakat és a látogatókat szállítják. A vállalat tájékoztatása szerint csak a műszakkezdéshez 1500-an érkezhetnek az új szolgáltatással, amely most hétfőn indult.

A vonat mellett buszok is elérhetőek a gyár dolgozóinak, kiépült a bicikliút, és a cég nemrég saját költségén kétszer kettő, helyenként három sávosra bővítette az autópályához vezető korábbi helyi utat is. A gyár melletti parkolóban több, mint 100 célállomástöltő, és 19 darab V4-es Supercharger is az alkalmazottak illetve a vendégek rendelkezésére áll.

A gyár egyébként szeptember elsején 140 újabb szakmunkás-növendék képzését is megkezdte, így már 300 diák tanul és dolgozik 18 különböző pozícióban az üzemben. A szakmunkások ilyesfajta képzése nagy hagyományokra tekint vissza Németországban, és minden nagy autógyártónál hasonló programok vannak. Brandenburg tartomány gazdasági minisztere szerint ezzel a Tesla lett a legnagyobb ilyen képzést nyújtó intézmény a német szövetségi államban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.