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
auto
2024. 04. 20. szombat

Vége a szívásnak, fontos frissítést kapnak a parkradar nélküli Teslák

önvezetés

A Tesla 2022-ben vette ki az ultrahangos szenzorokat autóiból, a kamerák ekkor vették át a távolságérzékelő szerepét. Az elmélet logikus volt, hiszen a fejlesztés alatt álló önvezetés (FSD), illetve a jelenleg működő Autopilot rendszer is ezeket használja a környező világ észlelésére, a közeledő autók távolságának és sebességének megítélésre, így a fejlesztők úgy gondolták, hogy a parkolószenzorokat is ki lehet váltani velük.

Azonban a Tesla Vision a nagyon közeli objektumok esetén mostanáig kínosan pontatlan volt.

Minőségi ugrás?

A Tesla 2023 karácsonyi frissítése több érdekes újdonságot tartalmaz, de sokak számára talán a legjobban várt újítás az új High-Fidelity Vision Park Assist rendszer. Ez gyakorlatilag az eddig 2D-s, kamerákra épülő távolságérzékelő egy vadonatúj, 3D változata, amely egyelőre csak azokra az autókra települ, amelyek már nem rendelkeznek ultrahangos szenzorokkal.

A közösségi médián már elkezdtek megjelenni az első videók az új rendszerről, és ezek alapján látványos a javulás, a korábbi, 2-3 másodpercig tartó kezdeti betöltés megszűnt és a környezetet látványos részletességgel rajzolja meg a számítógép.

A kamerák képe alapján az aszfalt felfestése, és a környezetünkben lévő autók, tárgyak is 360 fokban jelennek meg a képernyőn – még az is látszik, amikor egy másik autós ferdén parkolt. Különösen az látványos, hogy egy parkolóban állva nemcsak a mellettünk lévő, de számos egyéb autót is megjelenít a szoftver – erre az ultrahangos szenzor nem lett volna alkalmas. A rendszer akkor kapcsol be, ha elég közel kerültünk valami akadályhoz, tereptárgyhoz.

Az igazi kérdés persze az, hogy vajon a becsült távolságok mennyire pontosak, de jelenleg úgy néz ki, hogy szűk helyeken is jól működik.

A Vison Park Assist körüli kérdések egy jó részét Ashok Elluswamy a Tesla vezetéstámogató rendszereit fejlesztő csapat vezetője tisztázta az X-en. Mint a szakember elmondta, a mostani frissítéssel a high-fidelity park assist (nagy felbontású parkoló asszisztens) első kiadását, a v1-et látjuk, és a jövőben még sokat fejlesztenek majd a rendszeren, határozottabban fogja kirajzolni az akadályokat, és pontosabb lesz a világ geometriai ábrázolása is. Most valóban csak az ultrahangos szenzorok nélküli autók kapják ezt meg, de természetesen később az összes Teslára kimegy ez a frissítés is.

Ami miatt a grafikán nem csak a közvetlen környezetünk látszik, az az FSD szoftverből beemelt Occupancy Network, amely tulajdonképpen az autó emlékezete. A korábbi önvezető szoftverek egy aranyhal memóriájával rendelkeztek, miután elhaladtunk valami mellett, a korábbi részleteket elfelejtették. Az egyik legfontosabb újítás volt az elmúlt időszakban, hogy a megnövelt Occupancy Network hosszabb időben, térben emlékszik arra, mi volt ott, mi tölti ki a teret, így lehetséges a 3D kép a parkoló környező sorairól, a töltőoszlopokról, falakról, de a kamerák segítségével a vonalakról is.

Várjuk olvasóink beszámolóit is arról, hogy mennyivel lett megbízhatóbb autójuk távolságérzékelője a frissítés telepítését követően.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.