Elektromos busz gyárat épít Magyarországon a BYD

A Portfolio.hu értesülései szerint elektromos buszok gyártására alkalmas csarnokkal bővíti magyarországi bázisát a kínai BYD (Build Your Dream). A világ legnagyobb buszgyártójaként is ismert távol-keleti vállalat számítógép alkatrészek, akkumulátorok, illetve hagyományos és elektromos autók gyártásában is otthonosan mozog, de tisztán elektromos meghajtású buszból is többféle hosszúságú és felhasználásút gyárt. Az elektromos buszok gyártása 2010-ben indult, a cég jelenleg meglévő négy gyárában pedig évente 7000 autóbusz készül.

A BYD terjeszkedése világszerte (forrás: BYD)
A BYD terjeszkedése világszerte (forrás: BYD)

A BYD komáromi telephelyén 5 millió eurós beruházás eredményeként létrejövő gyártósor 300 embernek adna munkát, és elektromos buszok mellett autók és targoncák gyártására is képes lehet. A tervek szerint októberben elkészülő üzembe először 100 embert vesznek fel, akik az első teljes évben 100 autóbusz gyártására – vélhetőleg összeszerelés – lesznek képesek.

BYD elektromos busz Budapesten (fotó: BKV)
BYD elektromos busz Budapesten (fotó: BKV)

Bár a BYD az elektromos buszokkal megnyert ugyan egy budapesti tendert, a szerződést a főváros vezetése sosem rendelte meg a kínai cégtől, ami miatt a korábban is tervezett gyárbővítésről is letettek. Most a nyugat-európai piacok könnyebb elérése és a várható magyarországi igény kiszolgálására mégis belevágtak a fejlesztésbe. Amennyiben a kormány valóban nekilát a tervezett buszfiatalítási programnak, úgy a meglévő hazai gyártókapacitások mellett valószínűleg jut piac a BYD buszainak is.

BYD elektromos busz Budapesten (fotó: BKV)
BYD elektromos busz Budapesten (fotó: BKV)

A BYD K9B típusú elektromos buszát már idehaza is tesztelték, amiről annak idején az Index.hu videót is készített:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?