Sziget üzemű napelem rendszerek a Csendes-óceánon

Írtunk már arról, hogy Los Angeles a Tesla Powerpack akkumulátorszekrényeit választotta a csúcsidőszak energiaigényének kielégítésére egy újabb gázüzemű erőmű megépítése helyett, és arról, hogy Új Zélandon egy energiaszolgáltató az egyik alállomásának terhelését csökkentette a Tesla ipari méretű akkumulátorcsomagjaival. Azóta sorra jelennek meg a hírek a Tesla akkumulátor szekrények további felhasználásáról.

Az Amerikai-Szamoa szigetcsoport Ta‘ū nevű szigetén eddig dízel generátorokkal biztosították az elektromos áramot. A 600 fő által lakott 44 km²-es szigeten ebből a célból évente 414 ezer liter gázolajat égettek el, amit megfelelő kitermelés híján hajóval kellett odaszállítani. Az őrületes költségek mellett ez a tevékenység ráadásul még erősen környezetszennyező is. Ezt a rendszert váltották le idén egy 1,4 MW teljesítményű (5328 panel) sziget üzemű napelem farmmal, aminek a termelését 60 db, összesen 6 MWh kapacitású Tesla Powerpackban tárolnak. A rendszer 3 napig képes energiával ellátni a sziget lakóit akkor is, ha nem süt a nap. A teljesen lemerült akkumulátorokat a nap energiájával kb. 7 óra alatt lehet teljesen feltölteni. Az akkumulátorokkal kibővített napelemes erőmű a sziget villamos energia igényének 100%-át képes fedezni.

Egy most épülő Fiji szigeteki üdülőhely is 100%-ban független akar lenni az elektromos hálózattól, ezért rendeltek a Teslától 20 db Powerpack szekrényt, amiben az épületek tetejére szerelt napelemek által termelt energiát tudják ideiglenesen eltárolni. Ezzel a hotel mellett 60 ház és 26 medence áramigényét tudják folyamatosan, teljesen zöld, megújuló forrásból biztosítani.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elkészült az Elon Musk által megígért hatalmas akkumulátorpark
Napenergiával üzemelő borászat Új Zélandon

De nem csak a csendes-óceáni szigetvilágban lehet sikeresen alkalmazni a nagy kapacitású akkumulátorokat. A North Carolina partjainál fekvő Ocracoke sziget is dízel generátort használt az elektromos energia előállítására, amit most 10 db 100 kWh-ás Powerpackkal egészítettek ki. Ez nem képes ugyan kiváltani a 3 MW-os generátort, de a napelemek által termelt energia tárolásával és biztosításával segít a csúcs- és a völgyidőszak közötti fogyasztáskülönbség kisimításában.

 

Elektromos autót használsz?