KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

Sziget üzemű napelem rendszerek a Csendes-óceánon

Írtunk már arról, hogy Los Angeles a Tesla Powerpack akkumulátorszekrényeit választotta a csúcsidőszak energiaigényének kielégítésére egy újabb gázüzemű erőmű megépítése helyett, és arról, hogy Új Zélandon egy energiaszolgáltató az egyik alállomásának terhelését csökkentette a Tesla ipari méretű akkumulátorcsomagjaival. Azóta sorra jelennek meg a hírek a Tesla akkumulátor szekrények további felhasználásáról.

Az Amerikai-Szamoa szigetcsoport Ta‘ū nevű szigetén eddig dízel generátorokkal biztosították az elektromos áramot. A 600 fő által lakott 44 km²-es szigeten ebből a célból évente 414 ezer liter gázolajat égettek el, amit megfelelő kitermelés híján hajóval kellett odaszállítani. Az őrületes költségek mellett ez a tevékenység ráadásul még erősen környezetszennyező is. Ezt a rendszert váltották le idén egy 1,4 MW teljesítményű (5328 panel) sziget üzemű napelem farmmal, aminek a termelését 60 db, összesen 6 MWh kapacitású Tesla Powerpackban tárolnak. A rendszer 3 napig képes energiával ellátni a sziget lakóit akkor is, ha nem süt a nap. A teljesen lemerült akkumulátorokat a nap energiájával kb. 7 óra alatt lehet teljesen feltölteni. Az akkumulátorokkal kibővített napelemes erőmű a sziget villamos energia igényének 100%-át képes fedezni.

Egy most épülő Fiji szigeteki üdülőhely is 100%-ban független akar lenni az elektromos hálózattól, ezért rendeltek a Teslától 20 db Powerpack szekrényt, amiben az épületek tetejére szerelt napelemek által termelt energiát tudják ideiglenesen eltárolni. Ezzel a hotel mellett 60 ház és 26 medence áramigényét tudják folyamatosan, teljesen zöld, megújuló forrásból biztosítani.

Napenergiával üzemelő borászat Új Zélandon

De nem csak a csendes-óceáni szigetvilágban lehet sikeresen alkalmazni a nagy kapacitású akkumulátorokat. A North Carolina partjainál fekvő Ocracoke sziget is dízel generátort használt az elektromos energia előállítására, amit most 10 db 100 kWh-ás Powerpackkal egészítettek ki. Ez nem képes ugyan kiváltani a 3 MW-os generátort, de a napelemek által termelt energia tárolásával és biztosításával segít a csúcs- és a völgyidőszak közötti fogyasztáskülönbség kisimításában.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?