Valóban 250 töltőt finanszíroz az állam Budapesten?

Együttműködési megállapodás aláírásáról beszámoló sajtóközlemény kiadásával erősítette meg a Fővárosi Önkormányzat, hogy szándékában áll pályázatot benyújtani az Nemzetgazdasági Minisztérium ősszel kiírt töltőtelepítési pályázatára. Ennek keretében az önkormányzat a helyet, az NGM pedig a finanszírozást biztosítja a töltők és a hozzájuk tartozó parkolók számára. A közleményből azonban nem látszik világosan, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a kerületi önkormányzatok által együttesen maximálisan elnyerhető 250 töltőoszlop (a közlemény állítása) telepítéséről Tarlós István a kerületek nevében miként nyilatkozhatott. De nem csak ezzel van gond.

Töltőoszlop a Hajógyár utcában

A Fővárosi Önkormányzat a pályázati kiírás szerint 50 db, míg a 23 kerület együttesen 137 db töltőre pályázhat. Ez összesen 187 darab töltőoszlop, amin 374 töltési pont alakítható ki. Ennyi töltő finanszírozása biztosított az NGM által GZR-T-Ö-2016 kódnéven kiírt pályázaton. Ha a pályázat 187 töltő finanszírozását biztosítja, akkor miképp szólhat a közlemény 250 töltőről?

Íme a teljes MTI közlemény:

NGM: 500 új elektromos töltőhely jöhet létre Budapesten

Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI) – Csaknem 500 új töltőhely jöhet létre elektromos autóknak Budapesten 600 millió forintból a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a fővárosi önkormányzat megállapodása alapján.

Az NGM keddi tájékoztatása szerint az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást a tárca az önkormányzattal.
A főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt ehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált – hangsúlyozta az NGM.
A közlemény szerint az együttműködés keretében közösen felmérik a jogszabály-változtatási igényeket, valamint közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is.
A megállapodás szerint a főváros áttekinti a személyszállítási szolgáltatásokra vonatkozó rendeleteit, és javaslatot tesz a zéró emissziós járművek elterjesztésére a személytaxi szolgáltatásoknál, illetve egy zéró emissziós járművekre épülő közösségi autómegosztó rendszer (car-sharing) bevezetésénél. Ezzel összhangban a főváros a közszolgáltatásokat ellátó járműpark esetében is megvizsgálja a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek alkalmazásának lehetőségét – közölték.

gká \ gkv
MTI 2016. december 13., kedd 9:42

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?