Új Zélandon adott át akkumulátor állomást a Tesla

Az elektromos áram tárolásának nehézsége általában a legfontosabb érv a megújuló energiatermelés terjedése ellen. Az energiarendszer egyéb elemeinek folyamatos igazítása a kiszámíthatatlanul termelő nap- és szélerőművekhez költséges és komplikált, márpedig enélkül nagyon komoly problémák lépnének fel az elektromos elosztó hálózatban. Úgy tűnik azonban, hogy hosszú távon az egyre csökkenő árú akkumulátorok biztosíthatják a megoldást.

Tesla Powerpack állomás Glen Innesben (Új Zéland) (forrás: Vector)
Tesla Powerpack állomás Glen Innesben (Új Zéland) (forrás: Vector)

Szeptemberben egy Los Angeles-i elektromos szolgáltató jelentette be, hogy Tesla Powerpackok felhasználásával 80 MWh-ás energiatároló egységet telepít a város egy részén a csúcs és völgyidőszaki áramfelhasználás kiegyenlítéséhez, most pedig az Új Zéland-i Vector áramszolgáltató üzemelt be egy Tesla Powerpackekre épülő telepet. A másfél milliós Auckland egyik elővárosában, Glen Innesben az áramszolgáltató helyi alállomásánt telepítették a 24 darab 100 kWh-ás Powerpackból kialakított, 2,3 MWh-ás, 1 MW-os energiatároló blokkot, aminek segítségével csökkenteni tudják a csúcsidőszakban szükséges áramigényt. Ezzel nem csak a rendszer stabilitását biztosítják, de a terhelés csökkentésével megnövelik az alállomás élettartamát is. Az energiatároló egységben 6 Powerpackra jut egy inverter, ami az egyenáramból állít elő a hálózatra továbbítható váltóáramot. A Tesla Powerpackokban tárolt energiával 450 átlagos háztartást tudának 2,3 órán keresztül ellátni. Ez a telepítés a csendes óceáni régió első Tesla Powerpack-ekből épített telepe.

Nemrég az Egyesült Királyságban Camborne-ban is átadtak egy hasonló Tesla Powerpack állomást, ami egy napelem farm termelését segít kicsit kiegyensúlyozottabb módon a hálózatra engedni. A carborne-i állomás végső mérete ugyan még nem ismert (most még csak 5 Powerpackből áll), de elég lesz 500 háztartás ellátásához.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?