Főoldal » elektromos autó » Lehullott a lepel: Tesla Model 3

Lehullott a lepel: Tesla Model 3

Óriási élő közvetítéses, körkapcsolásos show keretében bemutatták az utóbbi évek legjobban várt autójának a Tesla Model 3-nak a végleges változatát. A nullszériás példányok már hónapok óta álcázás nélkül róják az kilométereket, de konkrét részleteket az autó paramétereiről eddig nem lehetett tudni.

A Tesla Model 3 sorozatgyártása július elején indult, és azóta 50 darabot szereltek össze belőle. Ebből 30 kerül az első megrendelőkhöz (ők a gyártó kikötése szerint egy ideig nem adhatják el az autót az eredetinél magasabb áron), további húsz pedig mérnöki tesztpéldány lesz. Augusztusban már 100, szeptemberben pedig 1500 Model 3 készülhet, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor év végére már 20 ezer példány gurulhat ki a fremonti gyárból havonta. Elon Musk, a cég vezetője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen autóban 10 ezer egyedi alkatrész található, és a gyártás sebessége a leglassabban (legkésőbb) megérkező alkatrészhez igazodik. Így a legkisebb csúszás is boríthat mindent. Az alkatrészek kétharmada egyébként Észak-Amerikából, a többi a világ más pontjairól érkezik. A piaci becslések szerint közel félmillió Model 3-ra lehet megrendelése a cégnek, pontos adatok erről azonban most sem hangzottak el. A friss megrendelőknek Musk jövő év végi átadási időpontot jósolt.

A Tesla Model 3 kétféle verzióban készül. A 35 ezer dolláros áron elérhető standard változat 220 mérföld, vagyis nagyjából 350 km megtételére lesz képes egy feltöltéssel. A gyorsulása 0-ról 60 mérföld/óra (96,5 km/óra) sebességre 5,6 mp lesz, a csúcssebességet pedig 130 mérföld/órában (210 km/óra) korlátozták.

A nagyobb hatótávú modell 310 mérföld, vagyis 500 km megtételére lesz képes két töltés között. A nagyobb akkupakk fél másodperccel jobb gyorsulást tesz lehetővé (60 mérföld/órára 5,1 mp), az autó végsebessége pedig 225 km lesz. A nagy hatótávú modellért 44 ezer dollárt kell a Teslánál hagyni.

Ezek persze csak az extrák nélküli árak. Bár az most sem derült ki, hogy mi lesz az alapmodell felszereltsége, de néhány extra ára már ismert. Az öt speciális szín egyikét 1000 dolllár, a 19“-os speciális felniket pedig 1500 dollár ellenében lehet megrendelni. A prémium, fűthető üléseket, ködlámpát, fűthető oldalsó tükröket és a középkonzolon dupla telefon dokkolót kínáló Prémium csomag ára 5000 dollár.

Az Autopilot alap változatáért további 5000 dollárt kell fizetni, amiért a Model 3 a forgalomhoz igazítja a sebességét, a sávon belül tartja magát, automatikusan sávot vált, kezeli az autópálya összeolvadásokat és lehajtókat és a célállomáson önállóan parkol. A jövőben teljesen önvezető képességet is elérő Enhanced Autopilot funkció díja az alap verzión túl 3000 dollár. Az Autpilot funkciót 8 kamera és 12 ultrahangos szenzor segíti.

A Tesla Model 3 megrendelésekor az extrák kiválasztása az eddigieknél jóval egyszerűbbnek ígérkezik, mivel a Model S-nél elérhető 1500 helyett kevesebb, mint 100 opció áll majd a megrendelők rendelkezésére. Bár a Tesla Model 3 töltése is otthon a legkényelmesebb, a hosszabb utak megtételéhez a Tesla Supercharger hálózata ezzel az autóval is elérhető lesz. Jelenleg 6124 Supercharger működik világszerte, ezt a számot jövő év végére 15 ezerre tervezik emelni.

Frissítés (2017. július 29. 12:15): Időközben megérkezett a Tesla Model 3 részletes specifikáció is.

Az eseményről készült élő közvetítés itt nézhető meg újra:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »