A helikopter is alig bírta a tempót – videón a VW I.D. R Pikes Peak teljes futama

Közzétette az idei Pikes Peak International Hill Climb fénypontjáról, a Romain Dumas által vezetett I.D. R Pikes Peak villanymeghajtású versenyautó teljes futamáról készült légi felvételt a Volkswagen, így most már azok is szemtanúi lehetnek az elképesztő teljesítménynek, akiknek nem volt lehetőségük élőben követni a coloradói hegyi versenyt. A felvétel láttán nem könnyű eldönteni, hogy kinek volt nehezebb dolga a hegyi útvonal felett keringő helikopterben: a pilótának, akinek lépést kellett tartania a 670 lóerős villanyautóval, vagy az operatőrnek, akinek pedig a kamera látószögében kellett tartania a fürge versenyautót, hogy ne csak a hűlt helyét közvetítse a nézőknek. A videó tökéletesen megmutatja azokat a versenykörülményeket is, amikkel a versenyzőknek szembe kellett nézniük a június 24-i futamon: helyenként tűző nap vakította el a pilótákat, majd sötét árnyék borította be az utat, amit aztán néhány száz méterrel magasabban az átláthatatlan felhők váltottak fel. Mindezt tovább tetézte a 156 kanyar, amelyek mentén vagy a sűrű erdő, vagy a kemény és éles sziklákkal csipkézett mély szakadék várta a hibát vétő versenyzőket. A Volkswagen mérnökeinek gondolkodása – miszerint az autó fejlesztésénél a regeneratív fékezés tökéletesítését fontos előnybe helyezni, és a végsebesség növelésére kevesebb hangsúlyt fektetni – sikeresnek bizonyult, hiszen ahogy a videón is látható, szinte a futam teljes egésze a fékezésből és az utána következő kigyorsításból áll.

A videó 8 perc 14 másodperces hossza ne tévesszen meg senkit, a francia versenyzőnek 7 perc és 57,148 másodperc alatt, , mindenkinél gyorsabban sikerült meghódítania a közel 20 kilométer hosszú versenypályát. De nem csak az idei ellenfeleit verte meg Romain Dumas és a Volkswagen, hanem minden korábbi rekordot megdöntött, függetlenül attól, hogy Rhys Millen állította fel elektromos autójával, vagy Sébastien Loeb egy hagyományos meghajtású versenygéppel. Sőt, még csak arra sem volt példa eddig, hogy valaki 8 perc alatt teljesítse a távot, így a Volkswagen pilótájának idejét biztosan nem lesz egyszerű egyhamar túlszárnyalni. Kivéve persze, ha a németek sikerén felbuzdulva más autógyártók is készítenek egy elektromos versenyautót kifejezetten erre a hegyi versenyre, mert akkor lesz csak igazán izgalmas a Pikes Peak futam, amikor nem füstölik tele a coloradói tájat a benzines járművek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.