4500 új töltőpont telepítése indul meg a nyár végén Hollandiában

A töltési megoldásokkal foglalkozó Ecotap vállalat kapta meg az engedélyt azon projekt lebonyolítására, amelynek keretein belül összesen 2250 töltőoszlop kerül letelepítésre Hollandia Gelderland és Overijssel tartományainak 43 településén, melyek mindegyike két villanyautó töltését teszi lehetővé egyszerre, így összesen 4500 új töltőcsatlakozó áll majd az autósok rendelkezésére. Ez annyit jelent, hogy a két holland tartományban csupán ezzel a kezdeményezéssel megnégyszereződik a töltőpontok száma, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy mikorra kerül online állapotba az összes töltő, valamint arról sem számoltak be a források, hogy mekkora töltési teljesítmény lesz elérhető a berendezésekkel. Az Ecotap állítása szerint az új állomásokon mindössze 15 centet kell fizetni kWh-nként az energiáért, ezzel a legalacsonyabb tarifát kínálva egész Hollandiában, az átlagos 20-25 cent/kWh-s árhoz képest. A 2250 töltőoszlop felállítása továbbá nem csupán a töltőinfrastruktúra fejlesztése miatt fontos a hollandok számára, hanem egy pilot projektként is funkcionál, amelyben arra próbálják rábírni a lakosságot, hogy gondosabban válasszák ki a töltés időpontját. Jelenleg a legtöbb elektromos autót 18:00 és 22:00 között dugják fel tölteni, ami egybeesik az áramfogyasztás napi csúcsidőszakával, így a hatóságok attól tartanak, hogy 4500 új töltőpont esetén ez már komoly kockázatot jelentene a hálózatra nézve. Az Ecotap többek között azért is lett a tender nyertese, mert néhány töltőjét smart charging funkcióval ruházza fel, amely képes szabályozni, hogy mikor induljon el a töltés, lehetőség szerint csúcsidőn kívül, és akkor, amikor a legtöbb megújuló forrásból származó energia áll rendelkezésre.

„A napközbeni töltéssel több napból és szélből származó energiát használunk, és elkerüljük a túlterhelést a csúcsidőszakban. Az okos töltés gyakorlati tesztelése egyedülálló ebben a méretben, és különleges a résztvevő felek számát illetően is. Ez a kutatás hozzájárul az energetikai átálláshoz, a tiszta levegőhöz, és a kevesebb CO2-kibocsátáshoz” – magyarázta Harm-Jan Idema, a program egyik energetikai szakértője.

Forrás: Ecotap

Az Ecotap az Allegoval közösen fogja koordinálni a munkálatokat, amely a vállalat elmondása szerint az okos töltés legnagyobb kaliberű tesztje, amit valaha látott a világ. A töltők helyszínére a villanyautósok is tehetnek javaslatokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.