40 kWh-ás Nissan LEAF hatótáv autópályán

Néhány hete arról írtam, hogy miként jártuk meg az új Nissan LEAF-fel Veresegyház-Kolozsvár útvonalat, most pedig Veresegyházról Hódmezővásárhelyre mentünk. Az előző, 24 kWh-ás LEAF-fel még Szolnok felé mentünk, mert akkor még nem volt az autópálya mentén töltő (most már Kecskeméten van egy), így rengeteg sok falun és kisvároson keresztül a töltéssel együtt minimum 3,5 óra volt az út. A 40 kWh-ás LEAF hatótávja azonban már lehetővé teszi, hogy a kb. 210 km-es távot közbeiktatott töltés nélkül tegyük meg, így most először tudtam teljesen elektromosan végigmenni az M5-ösön.

Egy héttel később ugyanezen az útvonalon

Egy héttel később újra ugyanezen az útvonalon mentünk, ezúttal az autópályán 127-re állított tempomattal (valóságban GPS szerinti 120 km/h-ás tempó). 98%-ra töltött autóval indultunk a 210 km-es útra, amire a Waze pontosan 2 órás menetidőt jósolt. A 130 km/h-ás szakaszokon 120 km/h-ával mentünk, mindenütt máshol annyival amennyi a megengedett, illetve amennyivel a forgalom engedte. Vasárnap reggel nem volt forgalom, így az nem befolyásolta a tesztet. Az M5 szegedi lehajtójánál már csak 22 km-re elegendő energiánk volt az autó szerint, ami látszólag nem volt elég a még hátra lévő 33 km-re, a LEAF mégis célba ért. Annyira nagy a tartalék benne, hogy amikor már a százalékos töltöttséget sem mutatta, még közel 20 km-t tudtunk menni vele. Viszont az utolsó kWh-ák kiautózásához nélkülözhetetlen a LeafSpy. Végül még a teknős mód előtt sikerült célba érni. Segített, hogy nem kellett légkondit használni, azzal együtt autópályán azért neccesebb lett volna. Azzal, hogy 130 helyett 120-szal mentünk az autópályán, mindössze 4 percet veszítettünk. Aki azt mondja, hogy ez nem fér bele azért, hogy fillérekért közlekedjen, az saját maga ellensége.

This slideshow requires JavaScript.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.