Hatalmasat bővül a fehérorosz töltőhálózat az elkövetkezendő években

Fehéroroszország vezetői is ráébredtek, hogy az egész országot lefedő elektromos autó-töltőhálózat kiépítése nélkül hamarosan nem csupán az Európában utazó autósok fogják elkerülni a hazánknál kicsit több, mint kétszer nagyobb területű államot, hanem a kereskedelmi kapcsolatok, és így a gazdasági teljesítmény is könnyedén veszélybe kerülhet. Éppen ezért elrendelték a töltőinfrastruktúra bővítését, amely a tervek szerint 2024-re annyira kiterjedt lesz, hogy semmi akadály nem áll majd az elektromos áruszállítás elé. A Belta fehérorosz hírportál értesülései szerint a töltőállomások építéséért az ország legnagyobb benzinkút-hálózatát üzemeltető energetikai vállalat, a Belorusneft lesz felelős, mely jelenleg 18 elektromos autó-töltőállomást tart fent a villanyautósok számára, ám 2018 végére ezek száma eléri a 100 darabot. Ez annyit jelent a vállalat szerint, hogy bár 2024-ig folyamatosan fejlődni fog a hálózat, az autósok már 2019-ben minden probléma nélkül átszelhetik Fehéroroszországot a főbb autópályák mentén. A legelső 82 töltőállomás közül több mint 40 a fővárosban, Minszkben talál majd otthonra.


Andrei Kotik, a Belorusneft egyik igazgatója elárulta, hogy a vállalat már 2012-ben felfigyelt a villanyautó-töltésben rejlő lehetőségre, amikor az elektromos járművek még éppen csak kezdtek népszerűbbé válni: „A döntés, hogy ezt a területet is felfedezzük, teljesen logikus számunkra, hiszen a Belorusneftet egy energetikai vállalatként pozicionáljuk, ami a kőolaj kitermelésén és az olajipari szolgáltatásokon túl elektromosságot is termel. Ez az, amiért az elektromos közlekedés infrastruktúrájának kiépítése tökéletesen passzol hozzánk. Emellett, a hagyományos üzemanyagtöltő állomásaink kiterjedt hálózatával felhasználhatjuk a benzinkutakat, hogy új szolgáltatásként elektromos autó-töltést is felkínáljunk. A töltőállomások közel lesznek a bevásárlóközpontokhoz, üzleti centrumokhoz, kulturális-, és sportlétesítményekhez, hogy még egyszerűbb legyen a töltés az ügyfeleink számára.”

A töltőinfrastruktúra bővítésével párhuzamosan a fehérorosz elnökség további intézkedéseket is eszközöl majd az elektromos autók iránti kereslet növelése céljából.

EZT OLVASTAD MÁR?  Működik és használható Harkány első villámtöltője

Elektromos autót használsz?