Főoldal » elektromos autó » Így népszerűsíti a villanyautózást a Volkswagen

Így népszerűsíti a villanyautózást a Volkswagen

A világméretű dízelbotrány következtében az amerikai hatóságok, köztük az EPA és a CARB, egy kétmilliárd dollár értékű kompenzációra kötelezte a Volkswagent, mellyel az elektromos közlekedésre való átállást kell támogatnia a német autógyártónak. Az erre a célra létrehozott leányvállalat, az Electrify America egy országos jelentőségű töltőhálózat kiépítésére költi az összeg nagyobbik részét, azonban a megállapodás szerint oktatási tevékenységre is szükséges némi pénzt fordítania. Köztudott ugyanis, hogy az emberek többsége még mindig nincs tisztában a villanyautózással járó előnyökkel, sem azzal, hogy a kibocsátásmentes meghajtású járművek nem csak a jövő gépezetei, hanem már most is nagy számban jelen vannak a forgalomban lévő autók között. Ezért a Volkswagen egy villanyautókat népszerűsítő televíziós reklámmal próbálja felhívni a lakosság figyelmét a tiszta közlekedésre az Electrify America vállalatán keresztül, ami majd 2019 júniusában kerül adásba. Egy megfelelő időpontban elhelyezett közérthető és hatásos hirdetés jelentősen megkönnyítheti a villanyautók terjedését.

A Jetstones címet viselő, Kaliforniában forgatott tévéreklám egyébként két népszerű rajzfilmsorozat témájára épül – innen az elnevezés is: a kőkorszaki Flintstones családot állítja szembe a Jetsons futurisztikus világában élő karakterekkel. Az első jelenetben az elavult őskori gondolkodást jelképező narancssárga hagyományos Subaru Outback mellé felsorakozik a korszerű és jövő-biztos Chevy Bolt EV a piros lámpánál – természetesen mindkettőben a rajzfilmnek megfelelő karakterre maszkírozott sofőrrel – majd a villanyautó szépen hátra is hagyja a szennyező tragacsot. Ezután a narrátor elmondja, hogy az instant gyorsulással az elektromos autók vezetése kész élvezet, és ráadásul most megfizethetőbbek, mint valaha. A reklámban aztán felvillan a Hyundai IONIQ Electric, miközben az Electrify America egyik DC villámtöltőjén töltődik, a képsorokat pedig öt népszerű villanyautó zárja, amint elsuhannak a naplementébe: a reklám főszereplőjeként választott Chevy Bolt EV, a BMW i3, a Volkswagen e-Golf, a Honda Clarity Electric, és végül a Nissan LEAF. Ez azonban csak a töredéke annak a 46 konnektoros autómodellnek, ami az IHS Markit adatai szerint elérhető jelenleg az országban. A későbbiekben még ennél is egyszerűbb lesz autót választaniuk a vásárlás előtt állóknak: a legszerényebb becslések szerint is legalább 70 modell lesz kapható az Egyesült Államokban 2020-ban, öt évvel később pedig már 258 részben vagy teljesen elektromos modell közül kereshetik az igazit a vásárlók. A reklámmal párhuzamosan a Volkswagen elindította a Plug into the Present weboldalt, ahol az érdeklődők további információkat tudhatnak meg az elektromos autókról és a töltőkről.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.