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
auto
2024. 04. 18. csütörtök

Az Infiniti és az Audi után a Mercedes következett a sorban, hogy a Monterey Car Week rivaldafényét kihasználva megmutassa a világnak az elektromos autók uralta jövőről alkotott vízióját valamilyen egyedi villanymeghajtású jármű formájában. Így született meg a Vision EQ Silver Arrow koncepció, mellyel a németek nem csupán a következő generációs villanyautóikat egyesítő EQ sorozatot reklámozzák, melynek legelső tagja szeptember 4-én mutatja meg magát gyártási formában, hanem egyben egy legendás versenyautónak, az 1937-ben fénykorát élő sebességrekorder W125-nek állít emléket, melyet festetlen alumínium karosszériája, áramvonalas felépítése, és utánozhatatlan gyorsasága  miatt „Silver Arrow”-ként, azaz „Ezüstnyílként” becéztek.

„Több mint 80 évvel ezelőtt a történelmi Silver Arrows demonstrálta, hogy a Mercedes-Benz úttörő volt sebesség tekintetében, köszönhetően többek között az autók áramvonalas alakjának. Ebből az örökségből merít a Vision EQ Silver Arrow. Gyorsulásra és a vezetés élvezetére tervezve a jármű az egyre fejlődő luxust testesíti meg, miközben bepillantást nyújt a formatervezésünk jövőjébe. Ennek eredményeképp a bemutatóautó az új EQ termékeink és technológiáink tervezési nyelvezetének csúcsát viseli magán” – hangoztak el Gorden Wagener, a Daimler AG vezető tervezőjének szavai a kaliforniai rendezvényen.

Külsőleg a koncepció megőrizte az eredeti Silver Arrow versenygépek ezüst színét, ami immáron nem az alumíniumváznak, hanem a szénszálas karosszériára applikált festéknek köszönhető. Az autó elején és oldalán felfedezhető ugyanaz a kék LED csík, ami az EQ C koncepción is díszelgett, de az EQ felirat szintén ott világít a versenygépen, fémjelezve a tisztán villanyos meghajtást, amit e sorozat minden tagja kapni fog. Az együléses, vezetőközpontú kialakítás is maradt, csakúgy, mint a süvítő puskagolyóra emlékeztető forma, amit tovább erősít a hátsó kerekek az elsőknél nagyobb mérete. Az akkumulátor hűtését oldalsó légbeömlők segítik.

Belülről nézve a Vision EQ Silver Arrow már jó pár évet előrébb jár az időben, és klasszikus versenyautó gyökereiről csak a barna bőrkárpitozás, valamint az ajtón található faberakás tanúskodik. A műszerfalon helyet kapott egy óriási panoráma-kijelző, ami képes megjeleníteni az autó környezetét 3D-ben, de a kormánykerékben elrejtett érintőképernyőn sincs mit szégyellni, amivel a sofőr a vezetési karakterisztika módjai között választhat, valamint különböző hanghatásokkal ruházhatja fel a járművet, mint például a Mercedes-AMG V8-as motorjának dübörgésével.

A hajtásláncról annyit tett közzé a gyártó, hogy 550 kW (750 lóerő) teljesítmény nyerhető ki belőle, a 80 kWh-s akkupakknak hála pedig legalább 400 kilométert lehet megtenni az autóval két töltés között a WLTP szerint. A gyorsulásra és a végsebességre vonatkozóan nem adott meg adatokat a Mercedes-Benz, pedig képzelhetjük, hogy nem okoz neki gondot bepréselni vezetőjét a bőrülésbe. Sajnos bármennyire is menő az új Silver Arrow, nem vitte közelebb az emberiséget egy élhetőbb bolygó megteremtéséhez, csupán egy gyönyörű koncepció marad a nézők szórakoztatására.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.