Zöld rendszámos Toyota Yaris

Időről-időre felbukkannak a közösségi oldalakon fotók olyan zöld rendszámos autókról, amelyek biztosan nem felelnek meg a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet ide vonatkozó paragrafusainak, így jogszerűen nem kaphatnák meg ezt a megkülönböztető jelzést, és nem jogosultak az ehhez kapcsolódó kedvezményekre sem. Mégis akadnak autók, amelyek hónapok vagy évek óta így közlekednek, és a hatóságokat ez látszólag egyáltalán nem zavarja. Felmerülhet a kérdés, hogy esetleg mi nem tudunk valamiről, ezért a bennünket rendszeresen friss zöld rendszám adatokkal ellátó Belügyminisztériumhoz fordultunk az alábbi fotóval és kérdésekkel:

Érdeklődni szeretnék, hogy ez az autó melyik kategóriába lett sorolva? A képet közzétevő szerint már hónapok óta használ zöld rendszámot, látszólag teljesen jogtalanul. Hol értjük félre a jogszabályokat?

Külső forrásból nem tölthető, mégis kapott zöld rendszámot. (forrás: FB)

A Belügyminisztérium nem találta magát illetékesnek, ezért a kérdésünket a 94/2018. (V. 22.) Korm. rendelet 132. § (1) bekezdés b) pontjára hivatkozva az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak továbbította. A válasz azonban nem onnan, hanem a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól érkezett:

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak 2019. március 11-én küldött megkeresését a minisztérium illetékességből Kormányhivatalunkhoz utalta, éppen ezért az ott megfogalmazott kérdéseivel kapcsolatosan az alábbiról szeretnénk tájékoztatni.

A levelében hivatkozott jármű hatósági jelzésének kiadásával kapcsolatos eljárást hivatalból felülvizsgáltuk. Az ellenőrzés keretében megállapítást nyert, hogy a jármű forgalomba helyezés előtti vizsgálatakor, a vizsgálatot végző vizsgáló állomás – aki egyben a típus márkakereskedője – a jármű környezetvédelmi besorolását tévesen állapította meg. A gépkocsit annak ellenére minősítették környezetkímélő gépkocsivá, hogy az nem felel meg ezen kritériumoknak, így az a „zöld alapszínű” rendszám használatára nem jogosult.

A jogsértő állapot megszüntetése érdekében a jármű környezetvédelmi besorolás adata hivatalból kijavításra, a hatósági jelzése (rendszámtáblája) pedig lecserélésre kerül.

EZT OLVASTAD MÁR?  Viszik a villanyautókat, mint a cukrot

Arra az utólagos kérdésünkre, hogy a lecserélésre soron kívül vagy csak a következő esedékes vizsgán kerül-e sor, sajnos már nem kaptunk választ, de tegnap az autó tulajdonosának hozzátartozója töltött fel egy fotót a Villanyautós tippek és kérdések FB csoportba, jelentve a csere megtörténtét.

 

Elektromos autót használsz?