Főoldal » elektromos autó » Együtt az elektromos csúcs-BMW-k következő generációjának három tagja

Együtt az elektromos csúcs-BMW-k következő generációjának három tagja

A következő évtized elején megjelenő elektromos meghajtású BMW-knek is át kell esniük a szokásos téli teszteken, melyek legnépszerűbb helyszíne az északi sarkkör közelében fekvő Arjeplog városa Svédországban. A müncheni autógyártó egyszerre három fejlesztés alatt álló modelljét is elvitte ebbe a fagyos álomvilágba, a rajongók pedig néhány látványos fénykép és videó erejéig bepillantást nyerhetnek az elektromos csúcs-BMW-k jövőjébe, melyek az ötödik generációs hajtásláncot hordozva a prémium szegmens legnagyobb tudású villanyautóiként járulnak majd hozzá a tisztább közlekedéshez a vállalat reményei szerint. Habár mind az iX3-at, mind, az i4-est, mind az iNEXT-et már valamilyen formában láthattuk korábban, a gyártási változat bemutatkozásáig tovább kell várnunk, hiszen a járművek a sarkkörre is erősen álcázva érkeztek.

Az új fejezetet a bajor gyártó életében az X3-as sportterepjáró tisztán elektromos verziója nyitja meg, mely már a BMW következő generációs eDrive hajtáslánc-technológiáját hordozza magában jövő évi piacra kerülésekor. A lítium-ion akkumulátoroktól legalább 400 kilométernyi hatótávot várhatunk a WLTP szerint, DC hálózaton pedig 150 kW-os teljesítménnyel fog időt spórolni nekünk a töltések alkalmával.

A kupé kialakítású négyajtós i4 esetében már sokkal nagyobb hangsúlyt kap az áramvonalasság és sportosság, így a 0-100-as sprinthez sem lesz 4 másodpercnél többre szüksége. Az i4-es alá helyezett nagyfeszültségű akkumulátor már több mint 600 kilométeres utazásra is elegendő a BMW szerint. Ez a villanyautó 2021-től gurul ki a müncheni gyárból. Végül, de nem utolsó sorban, szintén két év múlva érkezik a gyártó legintelligensebb, legmodernebb technológiákkal és szoftverekkel felszerelt sereghajtó elektromos autója, az iNEXT. A koncepción látott extravagáns tervezés sokak agyába beleforrhatott, ám nem is kérdés, hogy a 2021-es sorozatgyártásig az iNEXT-et alaposan átdolgozzák a készítők. A BMW ekkor már nem ad 600 kilométeres hatótáv alá, de a terepjáró a legkorszerűbb járműkapcsolati megoldásokat és a hármas szintű önvezetést is tudni fogja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.