Nem gyulladt ki a LEAF, pedig nagyon összetört

Sajnos tegnap este egy villanyautós társunk csúnya balesetet szenvedett amikor a 2A úton egy szembe jövő autó áttért az ő forgalmi sávjába. Mindkét autó 80 km/h körüli sebességgel haladt a baleset pillanatában. A vadonatúj  Nissan Leaf a közúton is bizonyította, hogy joggal kapta az 5 csillagot a törésteszten. A járművezető szerencsére sértetlenül szállt ki a totálkárosra tört autóból. Sokan félnek az elektromos autókba épített akkumulátoroktól, azon aggódva, hogy egy baleset során kigyulladhat. Egyelőre azonban a példák nem ezt mutatják. Az akkumulátor kevésbé tűnik veszélyesnek, mint egy hagyományos jármű folyékony üzemanyaga.

Balesetben totálkárosra tört Nissan Leaf: szerencsére ebben az autóban nem történt személyi sérülés

Ahogy nő a villanyautók száma a közúton, úgy szaporodik a tűzoltók számára a típusismereti tanulni való, hiszen a nagyfeszültségű elektromos rendszerek és a speciális jellemzőkkel bíró akkumulátorok sokszor különös figyelmet igényelnek. Az utóbbi időben bevett szokás hosszabb időre vízzel tele tartályba meríteni a kigyulladt autókat az újragyulladás megelőzése érdekében. Szerencsére a mai modern autók az áramtalanításról baleset esetén már önműködően gondoskodnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.