Rendelhető a legaranyosabb villanyautó

Az Opel Corsa-e mellett tegnap egy igazi elektromos különlegesség is rendelhetővé vált, mégpedig egy kis svájci cég, a Micro Mobility Systems Microlino elnevezésű miniautója. A legcukibb villanyautóként emlegetett guruló buborékjármű 12 000 eurótól indul 19%-os általános forgalmi adóval együtt, azaz a magyar piacon körülbelül 12 800 euróra, aktuális árfolyamon átszámolva 4,12 millió forintra jönne ki az ára. Ezért cserébe egy hófehér kocsit kapunk – ha jobban tetszik a fekete, szürke, kék, zöld, piros, narancssárga, vagy barna fényezés valamelyike, akkor további 600 eurót kell előhalásznunk a pénztárcánkból. További összegekért kérhetünk felnisapkát és prémium üléshuzatot is a kocsihoz.

A standard változat 125 kilométert tud megtenni egy töltéssel a maga 8 kWh-s lítium-vas-foszfát kémiát használó akkucsomagjával, ami 2,3 kW-tal közel 4 óra alatt tölthető fel. Akinek ez nem elég, az 2500 eurós felárért választhatja a Long Range változatot, amibe egy 14,4 kilowattórás aksi került, és 200 kilométert megy el egy töltéssel. A végsebesség 90 km/h.

Talán a BMW Isettát idéző retro formaterv miatt, talán az olcsó és könnyen leparkolható parányi villanyautókra való hatalmas igény miatt a Microlinot több ezren foglalták le a 2016-os genfi bemutatója óta, ám a mindössze 513 kilogrammot nyomó apróság piaci bevezetését el kellett halasztani az idén áprilisra tervezett időpontról, miután a fejlesztő cég nem volt elégedett a gyártással megbízott Artega termelési kapacitásával és minőségével. Így egyelőre nem tudni, hogy a megrendelők mikor juthatnak hozzá autójukhoz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.