Nagyszombaton, Szlovákiában épül a PSA akkumulátorgyára

Alig hogy márciusban kigurult az első tisztán villanyhajtású Peugeot 208-as a PSA nagyszombati gyárából, a francia gyártó újabb információt osztott meg a sajtóval a szlovákiai helyszínről: nem csak az autókat, de azok akkumulátorait is Nagyszombaton fogják gyártani. A Peugeot, Citroen, DS és Opel márkák tulajdonosa az északi szomszédainknál gyártott akkukat hibrid és tisztán elektromos autóiba szánja. A termelés később a spanyolországi Vigoban lévő gyárban is megindulhat, de az akkucsomagok összeszerelésére más gyárakban is lehetőség lesz.

A PSA idén februárban jelentette be, hogy elektromos meghajtású modellekkel árasztja el a piacot, és „Motion & e-Motion“ szlogennel a cég villanyautós logóját is áttervezték. Ezzel párhuzamosan döntöttek a dízel technológia fejlesztésének teljesen leállításáról is. A cégnél látványosan nő a kereslet az elektromos és hibrid járművek iránt, de az automata váltós modelleket is keresik a vevők, viszont a dízel és hagyományos váltós modelleket iránti kereslet láthatóan csökken.

A Peugeut elektromos flottájának új logója (forrás: Peugeot)

Jelenleg a francia gyártó a dél-koreai LG-től és a kínai CATL-tól szerzi be az akkumulátor cellákat, de ez a jövőben változhat, hiszen februárban Németország és Franciaország megállapodott, hogy 1,7 milliárd euróval támogatják az akkumulátor gyártást. A cél, hogy függetlenítsék az európai villanyautó gyártást a kínai és dél-koreai gyártóktól. De nem csak a gyártást támogatják, hanem a kutatást és a technológiák szabadalmi védelmét is. A támogatásra több cég is bejelentkezett, így a Volkswagen, BASF, PSA és a BMW is saját cellagyártást tervez. A benyújtott támogatási igényekben részletesen be kell mutatni a gyártóknak a projektötletet, az adófizetők pénzéből nyújtott támogatás szükségességét alaposan indokolni kell, de még nem tudni, hogy a szerződések mit rejtenek. A német minisztérium azzal indokolja a támogatást, mert szükség van környezetkímélő akkumulátor gyártásra az elektromobilitás terjedéséhez és az energiafordulathoz. Az autógyártásban az értéklánc harmadát teszik ki az akkumulátorok, és ez segíti az iparág fejlődését.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már a közlekedési lámpákat is ismerik a Teslák

Elektromos autót használsz?