Főoldal » elektromos autó » Lehet nyereséges a fizetős töltés?

Lehet nyereséges a fizetős töltés?

Idén Magyarországon is a fizetős töltés bevezetésének évét éljük. A MOL Plugee töltőin már 2018 nyarától megszűnt az ingyenes töltés, de a lavina idén indult el, 2019 év elején a Lukoil, tavasszal az NKM-Mobiliti, nyáron pedig az ELMÜ-ÉMÁSZ töltőinél vezették be a fizetési rendszert. A fizetős töltésről szóló cikkek hozzászólásaiban általában háromféle vélemény fogalmazódik meg:

A Fastned elsősorban a Benelux államokban üzemeltet töltőket, de van néhány töltőjük az Egyesült Királyság és Németország területén is. A Fastned töltőinél kWh alapon kell fizetni, havidíj nélküli vagy regisztráció nélküli csomagban 59 cent/kWh a töltési díj, de aki kifizeti a 11,99 Eurós havidíjat, csupán 35 centet fizet minden felhasznált kWh után.

A Fastned töltőhálózata 2019 júliusában

A Fastned friss sajtóközleményében a bevételeiről, forgalmáról közölt fontos adatokat, így kaphatunk egy felületes képet arról, hogy ilyen áraknál érdemes lehet-e töltési szolgáltatást értékesíteni, persze olyan országokban, ahol jóval magasabb a villanyautók aránya, mint Magyarországon.

A Fastned negyedéves bevételének növekedése (forrás: Fastned)

A legfontosabb információt már a címből megtudhatjuk: 2019 első félévében 230%-kal növekedett a Fastned bevétele 2018 azonos időszakához képest. A folyamatosan növekvő hálózat 2019 júniusban elérte a 102 töltőt, ezek összesen 1,78 millió Euró bevételt termeltek 2019 első felében. Összesen 3119 MWh áramot értékesítettek, ami 195%-os növekedés 2018 első félévéhez képest. Az aktív ügyfelek számra: 26 085 volt, ami 174% növekedést jelent. A felhasználók száma tehát kisebb mértékben növekedett, mint a felhasznált áram és a bevétel, ezt természetesen a növekvő töltőszám is indokolja.

Gyakori autótípusok töltési görbéje a Fastned 175 kW maximális teljesítményű DC töltőin (forrás: Fastned)

A Fastned folyamatosan fejleszti a hálózatát, jelenleg 106 töltőállomással rendelkezik, de a közelmúltban nyerték el 20 töltőállomás üzemeltetési jogát 30 évre Svájc területén, így a fejlődés folytatódik. A fejlesztési költségek magasak, hiszen a Fastned nem 50 kW, hanem 175 és 350 kW teljesítményű DC töltőket telepít, amivel 15 perc alatt akár 200 km-re elegendő energia tölthető az autók akkumulátorába. Ez indokolja, hogy a cég jelenleg még veszteséges, az 1,7 millió Euró bevétel ellenére 4,432 millió Euró veszteséget jelentettek.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.