Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Lítium túltermelés csökkenti az árakat

Lítium túltermelés csökkenti az árakat

A villanyautók kapcsán sokan aggódni szoktak, hogy mi lesz, ha elfogy a Föld lítium készlete. A Bloomberg írása megnyugtathatja őket. A cikk szerint lítium bányászat hatalmas nyereségre számított a villanyautók elterjedésével párhuzamos akkumulátor igény növekedés miatt, azonban az utóbbi időben kicsit túlpörögtek, ennek következtében világszerte lítium túlkínálat alakult ki, amely már több mint egy éve lefelé nyomja a nyersanyag árakat.

2015-től 2018 közepéig az akkumulátorokhoz nélkülözhetetlen lítium ára majdnem megháromszorozódott, miközben a világ elektromos járműparkja elérte az 5 millió példányt, és az autóiparban már aggódni kezdtek a nyersanyaghiány miatt.

2017 óta azonban hat lítiumbánya nyitott meg Ausztráliában, a vállalatok pedig egymással versenyeztek a technológia fejlesztésében. Azonban a villanyautók száma bár folyamatosan és lendületesen növekszik, a lítium bányászat növekedésével nem bírt lépést tartani. Kínában, a legfontosabb piacon ráadásul már lassulni kezdett a növekedés, ezzel párhuzamosan Kína területén is új lítium bányákat nyitottak meg, ennek eredményeként a lítium ára 30%-os csökkenésen van túl.

Lítium árak változása 2015 és 2019 között (forrás: Bloomberg)

A közeljövőre további nyersanyag árcsökkenéseket várnak az elemzők, ennek ellenére a világviszonylatban legjelentősebb ausztráliai lítium-termelés 23%-os növekedésével számolnak a következő két évben. A világ második lítium termelő országa Chile, Baldo Prokurica bányászati miniszter azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi kormányzat négy éven belül meg kívánja duplázni az ország lítium termelését. A növekvő termelés és az ezt nem feltétlen lekövető igények tehát árcsökkenést eredményeznek, ennek következtében a lítium kitermeléssel foglalkozó vállalatok részvényeinek ára is csökkenni kezdett.

A folyamat tehát kezd körbeérni, ugyanis egyes bányavállalatok és az érc lítiummá alakításával foglalkozó cégek már a termelés csökkentését tervezik. Nekünk villanyautósoknak ezek a hírek rövid távon az akkumulátorok, ennek következtében az autók árának kismértékű csökkenését vetítik előre, hosszabb távon pedig azt jelzi, hogy nincs ok aggodalomra, nem várható a belátható jövőben lítiumhiány.

A Morgan Stanley elemzői július elején azt jelezték, hogy a dél-amerikai lítium-karbonát tonnánkénti ára hamarosan a 10 000 dolláros küszöb alá esik, 2025-ig pedig további csökkenést prognosztizálnak, egészen a 7000–8 100 dollár közötti sávig. Az előrejelzések szerint 2025 körül kezd majd eltűnni az igények növekedésével a bányák fejlesztéseinek köszönhető lítium többlet a világpiacról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.