A német állam euró milliárdokat tol a villanyautózásba

Talán nem véletlenül az ID3 gyártósorának ünnepélyes megnyitója alkalmával jelentették be, hogy Németországban emelik a villanyautók és a plug-in hibridek támogatását.

A németeknél eddig úgy működött a rendszer, hogy a 60 ezer euró alatti autók jogosultak voltak 4000 euro támogatásra, amelyikből 2 ezert az állam, 2 ezret pedig a gyártó állt. A mostani változás mind a teljesen elektromos üzemű, mind a plug-in hibrid autókat érinti és 2020 decemberéről 2025-ig tolja ki a támogatási időszak végét. A meglévő rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel az eredetileg 1,2 milliárdosra tervezett keretből csak 600 millió eurót hívtak le – idén szeptemberig 94 ezer tisztán elektromos és 47 ezer plug-in kapott támogatást ami elenyésző a hatalmas német piacon.

Az új rendszerben a plug-in hibridek támogatása 2500-ról 3000 euróra növekszik, de nem ez a legnagyobb változás. A villanyautóknál létrehoznak egy 40 ezer euró alatti sávot, ahol mostantól 6000 euró jár, a 40-60 ezres sávban pedig 5000-re emelkedik a támogatás összege. Érdekes véletlen, hogy csakúgy mint anno az eredeti rendszer bevezetésénél, amikor a 60 ezres sáv éppen hogy a Tesla Model S belépő ára alatt húzta meg a határt, most a 40 ezres sávba a kis és közepes aksis ID3 pont belefér, a legkisebb SR+ Model 3 viszont pár ezer euróval éppen kicsúszik,  így egy ezressel nő a német autó árelőnye. Szerencsére azonban a VW lobbitevékenysége ellenére sem került be az a passzus a rendeletbe amelyik az autó hosszához kötötte volna a támogatás mértékét a felső határt pont 4 centivel az ID3 felett meghúzva.

A német kancellár egyébként azt is bejelentette, hogy 3,5 milliárd eurót kívánnak 50 ezer új elektromos töltőpont létesítésére költeni. Az intézkedések célja az, hogy a jelenleg mindössze 220 ezres német villanyautó flottát 2030-ra 7-10 milliósra növeljék.

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.