Az Autopilot jobban lát sötétben

A Teslát rendszeresen azzal vádolják, hogy az Autopilot túlzott erőltetése veszélyes, a rendszer még messze van a tökéletestől így rengeteget hibázik. Elon Musk azonban folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy egyre közelebb a teljes önvezetés. Addig is az alábbi videó szerintem sokakat meggyőz majd arról, hogy érdemes használni, már a mai tudásával is életet menthet. Ősztől tavaszig, amikor korán sötétedik sajnos nagyon gyakoriak a kivilágítatlan gyalogosok, kerékpárosok gázolásáról szóló hírek, mivel az emberek többsége nem látja a fekete ruhába öltözött gyalogost a sötétben, egyes vezetéstámogató rendszerek viszont képes időben észlelni a felelőtlen gyalogost is.

Egy másik egyértelmű érvem a vezetéstámogató rendszerek mellett a soha nem lankadó figyelem. Bár ez is kétségtelenül emberi felelőtlenség, ahogy este sötét ruhában sétálni a főútvonalon, mégis gyakori, hogy a járművezető figyelmét eltereli valami. Lehet ez egy beérkező email, a hátsó ülésen hisztiző gyerek, álmosság, egy csinos kerékpáros az út szélén. A vezetéstámogató rendszerek ilyenkor is figyelnek helyettünk és életet menthetnek. Véleményem szerint a legnagyobb veszélyt nem ezek jelenléte és fejlődése okozza, hanem az, ha megszokjuk, hogy ezek a rendszerek helyettünk dolgoznak, majd átülünk egy másik autóba, ahol nincs, vagy butább rendszer vigyáz ránk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.