2025-re éves félmillió villanyautót értékesítene a Hyundai

Nemrég írtunk a Volkswagen terveiről, melyek szerint 2022 végére szeretnék elérni az éves 1 millió darabos elektromos autó gyártást és értékesítést. A Hyundai kevésbé optimista, a Reuters híre szerint ők csupán 560 000 autóval terveznek, azt is csak 2025-re. Iparági elemzők, valamint a Greenpeace azonban túlságosan konzervatívnak tartja ezt a célkitűzést.

A Hyundai a múlthéten 35 milliárd dolláros beruházást jelentett be az elektromobilitással és egyéb előremutató autóipari technológiákkal kapcsolatban 2025-ig. A cég képviselője azt is elmondta, hogy 2025-ig összesen 16 elektromos modell bevezetését tervezik, amivel az ilyen járművek eladásait tizenháromszorosára, 560 000-re növelnék.

A Kona electric a Hyundai jelenlegi legnépszerűbb elektromos modellje

Az 560 ezres szám a Hyundai idei globális értékesítéséhez viszonyítva alig több mint 10%-ot jelentene. Lee Jae-il, az Eugene Securities & Investment elemzője szerint „Ez nem egy ambiciózus cél. Ha a Hyundai nem képes elég gyorsan növelni a mennyiséget, akkor az elektromos autók költségei súlyosan befolyásolhatják a jövedelmezőséget.”

A Hyundai véleménye szerint azonban az elektromos járművek piacán hamarosan fokozódni kezd a verseny és túlkínálat jelenhet meg, így azok a gyártók, akik nem felelnek meg a szigorúbb európai kibocsátási előírásoknak, súlyos csapást szenvednek majd el, a pénzügyi szankciók miatt közvetlenül és a hírnevük csorbulásán keresztül közvetetten egyaránt.

Ka Suk-hyun, a Hyundai Motor alelnöke a befektetői konferenciahíváson elmondta, hogy „A jövő év második felétől várhatóan az EV-kínálat meghaladja majd a keresletet.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.