Villany-Camaro: ilyen egyszerű elektromossá alakítani egy klasszikust

A Ford Mustang Lithium és a Chevrolet E-10 hot rod mellett egy harmadik tisztán elektromos amerikai csúcsverda is tiszteletét tette a SEMA autóipari kiállításon: egy 1969-es Chevrolet Camaro, mely azonban nem az autógyártó műve, hanem az elektromos hajtáslánc-rendszerek beszállítója, a Xing Mobility felelős a klasszikus villanyossá alakításáért. A tajvani cég azzal a céllal érkezett a Los Angeles-i rendezvényre, hogy megmutassa, milyen pofonegyszerűen lehet bármilyen autócsodát zéró kibocsátású meghajtással felszerelni. A Camaro gyomrában egy komplett hajtáslánc-készlet kapott helyet, amit a Xing Mobility tuningcégeknek, elektromos átalakítással foglalkozó műhelyeknek, vagy akár a nullánál kicsit tapasztaltabb otthoni autóépítőknek szeretne eladni.

A hajtáslánc szíve az Immerso moduláris akkurendszer, mely az átalakítani kívánt autó méretétől, formájától, és az elérni kívánt teljesítménytől függően építőkockákhoz hasonlóan pakolható össze teljesen új cellákból. Az akku hűtéséhez egy úgynevezett 3M Novec Engineered Fluid nem vezető folyadékot használ a csapat, ami 3000 töltési ciklusra növeli az akkupakk élettartamát, és az esetleges tűzesetek ellen is véd. A XEVO-Matic Transmission Adapter technológia lehetővé teszi, hogy a magas teljesítményű villanymotorok közvetlenül a jármű meglévő váltórendszerébe illeszkedjenek be jelentősebb átalakítás nélkül. A kiállított Camaroban lévő adapter a GM LS-szériás hajtásrendszerével kompatibilis, de más rendszerekre is rászabható. Ebben az autóban egy villanymotor dolgozik 320 lóerő csúcsteljesítménnyel, ám a vásárlók igényei szerint két- vagy akár többmotoros kiosztás is megoldható.

EZT OLVASTAD MÁR?  Életveszélyesek a Teslák, vagy csak túl magas az árfolyam?

Mivel a Xing Mobility csomagja magába foglalja az akkumulátort, annak hőmenedzsment-rendszerét, a motort, a vezérlést, az elektronikát, és minden olyan hajtáslánc-elemet, ami a villanyautó mozgatásához szükséges, az átalakításhoz mindössze nagyon alapvető jártasság szükséges a magas feszültségű komponensek biztonságos kezelése miatt. Igencsak rugalmas kialakításának köszönhetően ráadásul hagyományos modellek széles választéka kaphat új életet a tajvaniak szettjével.

Elektromos autót használsz?