Az orrunk előtt „csempészett” 7000 aksit Kínába a Tesla

A Tesla kínai gyárának rekord gyorsaságú felépítése és felszerszámozása után pár hete már elindult az autók próbagyártása is, az első kínai vásárlók pedig már az év végén, vagy jövő év elején át is vehetik autóikat. Igazából csak egy megválaszolatlan kérdés maradt: honnan lesznek majd aksik ehhez? Illetve eddig azt hittük tudjuk a választ, de most úgy néz ki, a fremonti csapat mindenki szeme láttára, fényes nappal vert át minket.

Forrás: Jason Yang / Youtube

Rövid távú tervek

Azt tudjuk, hogy már épül is a projekt második fázisa Kínában, Elon Musk pedig a legutóbbi pénzügyi konferencia híváson meg is erősítette a tippünket, miszerint az bizony egy aksi gyár lesz. Azonban ennek beüzemelése még eltart egy darabig. (Illetve az sem kizárt, hogy ezt az üzemet már eleve a Tesla jövőre várt következő generációs száraz-elektródás cellájára készítik fel. Eddig azonban azt hittük, hogy addig is a következő nagyjából 1 évben az LG Chem kínai gyárából érkeznek majd a cellák, amelyekből a GF3-ban aksi pakkot készítenek.

Nos úgy néz ki erre leghamarabb majd valamikor jövő év elején kerül sor, addig pedig a nevadai Gigafactory 1 látja el aksikkal a kínai gyárat. De hogy lehetséges ez, ha folyamatosan azt halljuk, a fremonti autógyár teljesen kimaxolja a GF1 kapacitását?

Épül az aksi gyár is a GF3 első épülete mögött. Forrás: Jason Yang / Youtube

Az orrunk előtt

A Cleantechnica egy már bizonyított, megbízható informátorára hivatkozva most azt véli tudni, hogy augusztus eleje óta heti 400-750 aksit csíptek le a gyártásból Nevadában a kínai testvérgyár számára és mára már egy 5-9 ezer darabos készlet halmozódott fel Sanghajban.  A két szélső érték közepét alapul véve nagyjából 7000 teljes SR+ aksi pakk meglétét valószínűsíti a villanyautós oldal.

Ezek nem Model S távirányítók, hanem kész Model 3-ak a kínai gyár udvarán. Forrás: Jason Yang / Youtube

Információjuk meglehetősen hihetőnek tűnik két okból kifolyólag is. Egyrészt egy általunk is ismert, a nevadai gyárban kapcsolatokkal rendelkező forrás hónapok óta váltig állítja, hogy az ő információi szerint a kínai kezdeti termelést a GF1 fogja ellátni akkumulátorokkal. Így már van értelme az ő fülesének is. Másrészt az LG Chem szerződés csak nemrég született meg és teljesen elképzelhető, hogy nekik is kell pár hónap a gyártás felfuttatásához.

A Cleantechnica ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy ebből senki ne vezessen le 5-9 ezer autónyi GF3 termelést erre az évre. A Tesla állítólag kínosan akar ügyelni rá, hogy a kínai gyárban gyártott autók kifogástalan minőségűek legyenek és ne tegyenek kárt a cég helyi hírnevében. Ezért állítólag készek akár 3000 darabra is visszafogni az idei termelést.

Igen, ez egy kínai Model 3 a gyártósor végén és igen az ott a baloldalt a Tesla kínai neve. Forrás: Tesla
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.