Főoldal » elektromos autó » Ilyet sem láttunk még: elektromos hot rod a Chevrolettől

Ilyet sem láttunk még: elektromos hot rod a Chevrolettől

Egy 1962-es Chevrolet C-10 pickupot szerelt fel tisztán elektromos meghajtással a General Motors, így prezentálva a Los Angeles-i SEMA kiállítás látogatói számára a nagy teljesítményt és a korabeli dizájnt keresztező oldtimerek villanyossá alakításában rejlő lehetőségeket. A Chevrolet E-10 Concept névre hallgató hot rod az amerikai izomautóknál jellemző dobozos motort hozza vissza villanymotor formájában (eCrate), ami körülbelül 450 lóerőt küld a hátsó kerekekre. A Chevrolet Performance által fejlesztett hajtásrendszerrel egészen lenyűgöző 5 másodperc körüli 0-100-as gyorsulást tud a masszív pickup, és a negyed mérföldes sprintet is mintegy 13 másodperc alatt letudja. Az autóban SuperMatic 4L75-E automata váltórendszer kapott helyet, az elektronika pedig a Chevrolet Bolt villanyautóból érkezett, csakúgy, mint a plató fedele alá rejtett két darab 60 kWh-s lítium-ion akkupakk.

A Chevrolet tavaly ősszel már sokkolta a V8-as motor szerelmeseit egy teljesen elektromos Camaroval, amivel a gyorsulási versenyek jövőjét festette elénk az amerikai autógyártó. Az eCOPO-n egészen addig röhögtek a benzinfanatikusok, míg a villanyautó végig nem verte az egész mezőnyt a gyorsulási pályán. Az E-10-es hot rodot ennek ellenére mégsem merte hang nélkül a kritikus közönség elé engedni a GM, így három hangszóróból is bömbölhet a belsőégésű motort szimuláló hangzavar.

A Chevrolet elárulta, hogy az elektromos Connect & Cruise hajtásrendszerrel további tervei vannak. Az E-10 pickup koncepcióban egy moduláris kialakítású házban két motor van összeszerelve, de ez az innovatív megoldás akár három villanymotort is képes elszállásolni, további kapukat nyitva a nagyobb teljesítmény kiaknázása felé. A villanyos hot roddal biztosan fogunk még találkozni a hírekben, de azért reméljük, a General Motorsnak komolyabb tervei is vannak az elektromobilitás területén.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.