70%-kal nőtt a legolcsóbb Tesla töltési csúcsteljesítménye

Még mielőtt álszentséggel vádolna a kedves olvasó, igen, nemrég beszéltünk róla, hogy a töltési csúcsteljesítmény kW értéke mennyire félrevezető tud lenni, ezért jobban preferálnák valami hatótáv/perc szerű mutatót. Ettől függetlenül mindig fontos mérföldkő amikor egy gyártó emeli a lécet, hiszen alapvetően azért a magasabb teljesítmény gyorsabb töltést eredményez.

A csúcsteljesítmény tekintetében jelenleg a Porsche Taycan viszi a prímet a maga 270 kW-os értékével, de ettől nincsen sokkal lemaradva a Tesla Model 3 Long Range verziója sem 250-nel.

Hanem azért az az ökölszabály máig igaz, hogy nagyobb aksit lehet nagyobb teljesítménnyel tölteni, így a fenti eredmények is 75-100 kWh közötti kapacitás mellett sikerültek. A Model 3 értéke egyébként már csak azért is figyelemre méltó, mert a nagyjából hasonló kapacitású akkumulátorral szerelt régebbi Model S/X 75D is maximum 110-120 kW között szokott tölteni, a kistesó pedig gyakorlatilag duplázott erre, ami nem triviális gyakorlat.

Forrás: Reddit/robercmp
Forrás: Reddit/robercmp

Éppen ezért nem is ráncolta nagyon senki a szemöldökét, amikor kiderült, hogy az 55 kWh körüli aksival szerelt Model 3 SR+ csak 100 kW-os DC töltést kap (bár páran jelezték, hogy a közelmúltban 120-ig kúszott már a számláló). Most viszont az éppen aktuális szoftverfrissítésben a Tesla 170 kW-ig tornássza a teljesítményt, ami egy akkora akkutól szinte hihetetlen és nagyon jó hír a szerényebb pénztárcájú vásárlóknak. Persze nem láttuk még a töltési görbét és az is igaz, hogy ehhez az egyelőre még csak az egy kézen megszámolható helyszínen létező Supercharger V3 állomás kell.

EZT OLVASTAD MÁR?  Gyorsabban tölt a vártnál az elektromos Mustang

Kíváncsian várjuk majd a valós körülmények közötti teszteket valamelyik európai Ionity vagy Fastned oszlopon.

Elektromos autót használsz?