Alaszkában Tesla akkuteleppel váltanak ki egy fosszilis erőművet

Alaszkában a Homer Electric Association 93 MWh kapacitású Tesla Megapack rendszert telepít, melyet az elektromos hálózat stabilizálására és a csúcsigények kielégítésére fognak használni. Az új akkumulátort a Soldotna Erőműben telepítik, a meglévő földgáztüzelésű GE LM 6000 turbina szomszédságában, melyet jelenleg csúcsidőben használnak a környék villamosenergia-ellátásához.

A Tesla új akkumulátortelepeivel azt kívánják bizonyítani, hogy az akkumulátorok nemcsak közvetlenül helyettesíthetik a gáztüzelésű csúcserőműveket, de még alaszkai hideg éghajlaton is alkalmasak erre, ahol a hőmérséklet télen jellemzően hónapokon keresztül fagypont alatt marad.

Tesla Megapack (forrás: Tesla)

Az új Tesla Megapack rendszere 93 MWh energiát képes tárolni, amit maximum 46,5 MW teljesítménnyel szükség esetén 2 óra alatt képes az elektromos hálózatba táplálni. Az energiatároló rendszernek köszönhetően a Homer Electric Association képes lesz gázturbina nélkül teljesíteni a kötelező hálózati megbízhatósági követelményeket. A gázturbina akkutelepre cserélése nem csak kevesebb káros anyag kibocsátást, de kisebb gázfogyasztást, tehát költségmegtakarítást, valamint megbízhatóbb hálózatot, azaz kevesebb áramszünetet is jelent a fogyasztók számára.

Az akku telepítésével a helyi áramszolgáltató egyben azt is előkészíti, hogy a jövőben a szakaszosan működő megújuló energiaforrásokon alapuló erőműveket is a hálózathoz csatlakoztathasson, hiszen az akkumulátorok nem csak csúcserőműként képesek funkcionálni, hanem rugalmasságot is biztosítanak, azaz képesek tárolni a nap- és szélerőművek csúcstermelését, ha az adott pillanatban arra épp nincs szüksége a fogyasztóknak.

EZT OLVASTAD MÁR?  LEAF-akkumulátorokkal biztosítja egy holland stadion energiaellátását a Nissan

Az új Tesla Megapack rendszerről aláírt szerződés eredményeképp a Soldotnában telepítendő rendszer 2021 őszén készül el a tervek szerint. A költségeket nem hozták nyilvánosságra.

Elektromos autót használsz?