Készülődik az elektromos F-150 gyártására a Ford

700 millió dolláros fejlesztéssel és 300 új munkahellyel bővül a Ford dearborni gyára Michigan államban, ahol többek között az új F-150, illetve ennek a hibrid, majd tisztán elektromos változatai fognak épülni a következő esztendőkben a jövő évi debütálást követően. Az elektronok által hajtott pick-upok akkupakkjai is ebben a létesítményben készülnek majd, igaz az amerikai autógyártó egyelőre csupán a cellák összeszerelését fogja végezni, szemben a General Motors által nemrég bejelentett tervekkel, a nagy konkurens ugyanis már maga fogja gyártani a cellákat is az LG-vel közös vállalkozásban.

Ford F-150, Forrás: Ford

További 750 millió dollárt fordít a waynei gyárának bővítésébe a Ford, ahol ugyan a 2700 új munkahely a hagyományos meghajtású Bronco és Ranger modellek gyártását támogatja, a jövő műszaki megoldásai itt is helyet kapnak: ez lesz a vállalat első számú önvezető-technológiai tudásközpontja, ahonnan 2021-ben kigurulnak az első önvezető gépjárművek a speciálisan erre a célra kialakított érzékelőrendszerrel és utastérrel.

A tisztán elektromos Ford F-150-ről egyelőre semmit sem tudunk, vetélytársai viszont akadnak bőven: 2021-re a General Motorsnak is lesz saját villanyos pick-upja, több start-up is be akar törni ebbe a szegmensbe, és nem szabad elfeledkezni a Tesla Cybertruck több mint negyedmillió megrendelőjéről, akik minden bizonnyal soha többé nem fognak a Fordtól vásárolni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.