8000 mérföld az elektromos Harley-Davidson LiveWire nyergében

Ewan McGregor és Charley Boorman 2019 szeptemberében Dél-Amerika legdélebbi pontjából, Tiera del Fuego városából indult útnak, a cél pedig  a kaliforniai Los Angeles volt. A Long Way Up elnevezésű túrán 90 nap alatt sikerült megtenni a közel 8000 mérföldet (12 800 km), ami számunkra azért érdekes, mert két elektromos Harley-Davidson Livewire nyergében utaztak végig a két Amerikán. Nem magányos utazókként voltak úton három hónapig, ugyanis a csapatukban egy tévéstáb is utazott. A kísérőautók közül kettő stílusosan Rivian R1T elektromos pickup volt, sajnos két Mercedes-Benz Sprinter 4Matic és egy 6,2 literes V8 benzinmotorral hajtott Ford F350 is szállította a csapatot.

A hosszú túra több országon vezetett keresztül, így átvágtak Argentina, Chile, Peru, Ecuador, Nicaragua, Guatemala és Mexikó területén, mielőtt megérkeztek az Angyalok Városába. A villany-motorkerékpárok hatótávja kb. 100 mérföld (160 km), ezt követően egész éjszakás lassú töltés, vagy 1 órás gyorstöltésre volt szükség. Az út során nem tudtak végig aszfaltozott úton haladni, ezért a motorkerékpárokon kisebb off-road átalakításokat végeztek. A biztonság kedvéért a konvojban két tartalék motort is magukkal vittek. Az utazásról készült filmet 2020-ban láthatjuk, addig is meg kell elégednünk néhány fotóval.

EZT OLVASTAD MÁR?  Nem megy gyártásba a Kawasaki Endeavor

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.