Peugeot 208 a 2020-as év autója

Ma délután Genfben, a koronavírus miatt elmaradó autószalon helyszínéről bejelentették a 2020-as év autóját. A zsűrit 23 ország 60 autós újságírója alkotja. A hét autóra szűkített mezőnybe két kizárólag elektromos meghajtással kapható modell, a Porsche Taycan és a Tesla Model 3 is belefért. A szavazást végül egy harmadik autó, a Peugeot 208 nyerte, amely hagyományos és elektromos hajtásrendszerrel egyaránt kapható az idei évtől. A második legtöbb szavazatot a Tesla Model 3 kapta, a harmadik a Porsche Taycan lett tehát a dobogóra már lehetetlen volt felkerülni hagyományos motorokkal.

Az akku elhelyezése a Peugeot e-208 padlójában

Az autó az Opel Corsa testvérmodellje melynek alapját a PSA Group CMP moduláris platformja adja. Az 50 kWh kapacitású akkumulátort is úgy sikerült elhelyezni az autóban, hogy az utastér és a lábtér nem lett kisebb, mint a belsőégésű változatokban. Az e-208 WLTP mérési ciklus szerinti hatótávolsága 340 kilométer. A villanymotor teljesítménye 100 kW (136 lóerő), nyomatéka 260 Nm, ezzel a 0-100 km/h gyorsuláshoz 8,1 másodperc szükséges.

Az elektromos 208-asból eredetileg éves 300 000 példány gyártását tervezték, de a nem várt hatalmas érdeklődés miatt azt ígérték, hogy a gyártási kapacitás 20%-kal 360 000-re növelhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.