1800 elektromos Mercedest vesz az Amazon

Az Amazon bejelentette, hogy Európában és az Egyesült Királyságban összesen 1800 tisztán elektromos Mercedes kisteherautót vásárol a csomagszállító flottájába. A megrendelés két típust tartalmaz. 1200 darab nagyobb méretű, Mercedes e-Sprintert és 600 darab kisebb, e-Vito kisteherautót vásárolnak. A kontinens és a szigetország közötti megosztás egyelőre nem ismert, de minden bizonnyal az autók kisebbik fele kerül majd az Egyesült Királyságba.

A döntés nem csak a városi levegőnek, de a csomagszállításra használt autók élettartamának is különösen jót tehet, ugyanis a kiszállításra használt járművek a nem hivatalos kutatásaink szerint Magyarországon mindössze napi 30-80 kilométert futnak, ezen belül több száz leállítás és újraindítást hajt végre a járművezető, amikor egy küldemény átadása miatt magára kell hagyja a járművet. Ez a használati mód különösen káros a dízelmotorok számára, nem csak azok idő előtti tönkremeneteléhez, de a hivatalos mérési ciklussal szemben sokszoros káros anyag kibocsátáshoz is vezethet.

A csomagszállítást, postai kézbesítést végző járművek elektromosra cseréje tehát nem csupán elvi kérdés vagy marketing eszköz, anyagilag is gyorsan megtérülhet az elektromos kisteherautók felára a cégek számára.

Az Amazon komolyan gondolja az átállást, már 2019-ben 100 000 járműre vonatkozó megrendelési szerződést írtak alá a Riviannal. Idén januárban Indiában vásároltak 10 000 elektromos járművet, a közelmúltban pedig Németországban kezdtek komoly töltőfejlesztésbe a cég telephelyein.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.