Főoldal » elektromos autó » Éves gyártásának sokszorosát rendelték egy villanyautós cégtől

Éves gyártásának sokszorosát rendelték egy villanyautós cégtől

Összesen 6320 darab elektromos meghajtású kisteherautóra adott le megrendelést a Pride Group Enterprises logisztikai vállalat a Workhorse járműgyártó csoportnak. Ez a legnagyobb egyszeri rendelés, ami ez idáig beérkezett az ohiói székhelyű céghez, és nem kizárt, hogy az ügyfelei által eddig megvásárolt tisztán villanyos tehergépjárművek száma együttesen sem éri el ezt a darabszámot, hiszen ez idáig néhány százas tételekért jelentkeztek be a csomagszállítással foglalkozó partnerek, köztük a UPS és a DHL. A Pride az amerikai és kanadai logisztikai központjainál is szolgálatba állítja a több ezer C-1000, és C-650 típusú elektromos furgonokat, így ez az első alkalom a Workhorse számára, hogy az Egyesült Államokon kívülre is szállít termékeiből.

A vállalat a COVID-19 által sújtott tavalyi évben az eredetileg kitűzött 300-400 darabos gyártási számot sem tudta teljesíteni, ami azt jelenti, hogy 2021 júliusa és 2026 között a 2020-as termelés több mint 21-szeresét kell leszállítania a Pride-nak. A körülmények javulását feltételezve az idei évre 1800 darabos gyártást tervez a Workhorse, ami még mindig kevésnek hangzik a megrendeléshez képest, de hat év leforgása alatt ezt már jó eséllyel teljesíteni tudja majd a cég más ügyfeleinek igényeinek kielégítése mellett is.

A Workhorse-nak egy meglehetősen zsúfolt mezőnyben kell helytállnia, utolsó kilométeres kiszállításhoz ugyanis számtalan járműgyártó kínál teljesen elektromos meghajtású kisteherautót – a két legismertebb start-up, a Rivian és az Arrival ráadásul jelentős támogatásnak is örvendhet olyan gigacégektől, mint az Amazon, vagy a Hyundai. Ennek oka leginkább abban rejlik, hogy a kis távolságú áruszállításhoz az elektromos hajtás minden más módszernél alkalmasabb, hiszen a járművek gyakran állnak meg és indulnak újra, olcsón karbantarthatók, nincs szükségük nagy hatótávolságra, nem tiltják ki őket a városközpontokból, az azonnali nyomaték segít a nagy tömegek mozgatásánál, és gond nélkül újratölthetők egy éjszaka leforgása alatt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.