Holnap indul a pedelec pályázat második köre

Összesen egymilliárd forintra pályázhatnak azok a magánszemélyek, akik elektromos rásegítésű kerékpárt szeretnének vásárolni. A pályázatot havonta egy hétig lehet benyújtani. Az első benyújtási lehetőség november 23-27. között volt, ezt követően 1019 pályázat részesült kedvező elbírálásban, így a nyerteseknek közel 110 millió forintot ítéltek meg.

A pedelec-pályázat benyújtásának második lehetősége hétfőn kezdődik, azaz 2021. január 4-8. között nyújthatják be a pályázók az igényeiket. A kiírás nem változott, azaz magánszemélyek pályázhatnak, az elsődleges cél pedig a környezetbarát munkába járás támogatása. Elvárás a magyarországi lakóhely és a legalább 3 hónapos munkaviszony. Egy személy egyetlen kerékpárra pályázhat.

A támogatás a jármű eladási árának legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A pályázat lebonyolítását az IFKA végzi, elektronikusan, a pályázati portálon van lehetőség a benyújtásra. A pályázat támogathatóságáról 20 munkanapon belül születik döntés, majd újabb 10 munkanapon belül az IFKA a pályázati portálon keresztül kiadja a vásárláshoz szükséges támogatási okiratot a nyertes pályázó részére. A kerékpár megvásárlására a támogatói okirat kiadását követően 180 nap áll rendelkezésre.

A kerékpárok csak a regisztrált kereskedőknél szerezhetők be és meg kell felelniük az alábbi műszaki és környezetvédelmi követelményeknek. A kerékpár vételárán felül nem támogatható kiegészítők vásárlása (pl. kiegészítő lámpa, kosár/csomagtartó, pótalkatrész, kerékpáros sisak és ruházat, kerékpáros sebesség- és kilométermérő, kerékpár szállítási költsége, szervizdíj, egyéb felszerelések költsége).

 • kizárólag új kerékpár vásárolható,
 • a kerékpárnak meg kell felelni az EN 15194:2017 (MSZEN 15194:2018) szabványnak
 • maximum 250 W teljesítményű elektromos motor segítheti a kerékpár hajtását
 • kizárólag pedálhajtású kerékpárok támogathatók
 • a kerékpár kerékmérete minimum 26” (összecsukható kerékpár esetén legalább 16”)
 • a rásegítés csak akkor működhet, amikor a kerékpáros is hajtja a járművet
 • a rásegítés mértékének a sebesség növekedésével fokozatosan csökkenni kell, és a 25 km/h elérése előtt az elektromos rásegítésnek le kell állni
 • kerékpár maximális tömege: 30 kg,
 • külső gumi maximális szélessége: 60 mm,
 • kerékpáron gázkar nem lehet,
 • a kerékpár akkumulátora nem tartalmazhat ólmot.

A későbbiekben havi rendszerességgel lesznek további pályázati lehetőségek, egészen 2021. október 29-ig, vagy az 1 milliárdos keretösszeg kimerüléséig.

Címlapkép: Ronê Ferreira at Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.