HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Tarol a Tesla Kínában – megérkezett a Model Y is

Szinte pontosan a Tesla Model 3 kínai gyártásának indulása után 1 évvel, megkezdődtek az SUV testvér kiszállításai is az országban.

Tesla Model Y átadó Kínában. Forrás: Tesla_Mania / Twitter

Második fázis

A Giga Sanghaj első fázisa elképesztő gyorsasággal, mindössze 11 hónap alatt épült fel – a területet 2018 közepén szerezte meg a cég, és az őszi-téli tereprendezés után 2019 januárjában volt az alapkőletétel. Az első, vásárlóknak szánt autók 2019 decemberében gördültek le a gyártósorról, és ezeket 2020 januárjában adták át az új tulajdonosoknak.

Tesla Model Y átadó Kínában. Forrás: Tesla_Mania / Twitter

A második, szemre még nagyobb épületegyüttes földmunkái gyakorlatilag már ekkor zajlottak, és nagyjából tavaly ősszel már a gyártósorokat telepítették. Év végén aztán megkezdődött a Model Y gyártása az új csarnokokban, ma pedig átvették az első vásárlók az autóikat. A gyár mellett a cég egyébként újabb földterületet vásárolt, ahol máris megkezdődött a harmadik fázis építése, de egyelőre még csak találgatunk, mi készül majd ott.

A gyár keleti oldalán eddig dinnyeföldek voltak, de már megkezdődtek a földmunkát egy újabb Tesla-csarnok részére. Még egy új híd is épül. Forrás: Jason Yang / Youtube

A Tesla már tavaly november végén 116 ezer eladott Model 3-nál járt az országban, és ennek túlnyomó többsége helyben is készült. A legfrissebb adatok alapján aztán decemberben 23.804 autóval bővült ez a flotta, így 2020-ban közel 140.000 Model 3 talált gazdára az országban, és ezzel az abszolút első helyen végzett a villanyautós eladási listákon.

Tesla Model Y átadó Kínában. Forrás: Tesla_Mania / Twitter

A cég minden bizonnyal ennek a sikernek a megismétlésére készül idén, sőt, lehet még döbbenetesebb számokat kapunk majd év végén. A hírek szerint ugyanis, január elsején, a Model Y hivatalos forgalmazásának napján már 24 órán belül több mint 100.000 megrendelés érkezett a legfrissebb modellre, és jelenleg májusnál jár az előjegyzés.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.