190 konténer érkezik Kínából a Giga Berlinbe

A Tesla berlini gyárának építése kicsit csalóka képet mutat az utóbbi hetekben. Az épület nagyrészt készen van, egyes összekötő folyosók, valamint a présüzem teteje és fala hiányzik már csak. Előbbit valószínűleg elsősorban a hó hátráltatja, utóbbi meg szándékos lehet, hiszen a vállalat csak a napokban kapta meg az engedélyt a gépsorok telepítésére – márpedig ezeket a hatalmas monstrumokat daruval emelik be a tetőn át. (Jelenleg pedig kemény tél tombol Németországban).

Az igazi munka most valószínűleg már az épület belsejében zajlik – azt tudjuk, hogy már a robotok, a présgépek és a festőüzem berendezéseinek egy része is megérkezett a környező raktárakba. Most arról kaptunk hírt, mi minden érkezik még.

A Giga Berlin hivatalos látványterve. Forrás: Tesla

Földön, vízen, sínen

A Tesla a japán Fanuc és a német Kuka robotjait is használja, a présgépeket az olasz Idra, a festőüzemet pedig az olasz-japán Geico Taikisha szállítja – feltehetőn Milánó környéki üzeméből. De ez nem minden.

A cég egyik beszállítója, az olasz Comau, a kínai Kunshanban rendelkezik gyárakkal, és a városból a napokban rengeteg alkatrész indult útnak Berlin felé. Mint a német Teslamag megtudta először egy 110 konténerből álló szállítmány hagyta el Kínát – egy ilyen tároló 2,5 x 2,5 x 6 vagy 2,5 x 2,5 x 12 méteres és akár 26-28 ezer kiló árut is tartalmazhat. Ez a szállítmány március elején érkezik Hamburg kikötőjébe, ahonnan a konténereket kamionnal viszik Berlin mellé, de van olyan is ami közvetlenül vonattal jön Európába.

A következő 20 darabos sorozat március közepén érkezik meg, majd április elején pedig még 50 konténer várható. Végül lesz egy 10 darabból álló különleges szállítmány is, amit speciális szállítóeszközökkel kell eljuttatni a Gigafactory helyszínére.

A művelet logisztikai költségei is hatalmasak lehetnek – egy gyors internetes keresés azt találta, hogy hajón 4000, vonaton 8000 dollár lehet a költség konténerenként és az európai kikötőkből még Berlinbe is el kell jutni.

Hogy pontosan mi is érkezik Kínából, azt egyelőre nem tudjuk, de a Comau ipari autómatizációval és robotokkal foglalkozik, és többek között karosszéria üzemeket is szállít. A vállalat honlapja szerint közösen dolgoztak az FCA csoport mérnökeivel az új elektromos Fiat 500-as szerkezetén, és egy 187 robotból álló gyártósort telepítettek a típus számára Torinóban.

A berlini Telsa gyárnál a belső munkálatokkal párhuzamosan több kisebb épület is készülőben van. Így épül egy veszélyes-anyag raktár, közvetlenül mellette egy tűzoltóállomás, ez a közműveket kiszolgáló épület, illetve egy szennyvízkezelő is. Az állas hirdetésekből azt is tudjuk, hogy elkezdték keresni a gyár tűzoltóparancsnokát.

Aki szeret filmzenére vágott, havas építkezésekről forgatott drónvideókat nézegetni, az az alábbi képsorokon meglesheti a gyár jelenlegi készültségi szintjét.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.