Porig égett egy elektromos Hyundai busz

Menet közben kigyulladt és porig égett egy Hyundai Elec City típusú tisztán elektromos busz hétfőn Dél-Koreában. A helyi hírportálok és a Reuters értesülései szerint senki sem sérült meg, ami annak köszönhető, hogy a 2019-ben gyártott jármű a vezetőt leszámítva teljesen üres volt, ugyanis éppen egy átvizsgálásról tartott visszafele a garázsba. A tűz valószínűsíthetően az akkumulátorból indult, amit abból lehet sejteni, hogy először a tető gyulladt ki, ahol az akkucsomag található.

A tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy az akkumulátor készítőjét még nem sikerült azonosítani, de a dél-koreai portálok az LG Energy Solutions vállalatot emlegetik beszállítóként, azaz azt az akkugyártót, amelynek vélhetően a hibás akkucellái okozták legalább 17 Hyundai Kona Electric kigyulladását is. Bár ebből 15 Dél-Koreában történt, a gyártó globális visszahívást rendelt el, amely során összesen 77.000 villanyautón végzett el szoftverfrissítést. Ez azonban csak átmeneti megoldás a problémára, és mint nemrég kiderült, annak sem a legjobb, hiszen januárban egy visszahíváson átesett Kona is lángra kapott.

A Hyundai Elec City egyébként egy 27+1 üléses, 240 kW teljesítményű busz, amely 128, illetve 256 kWh akkumulátorral választható. Utóbbival folyamatosan 73 km/h-val haladva kb. 290 kilométerre rúg a hatótávolsága.

A Hyundai, a közlekedési miniszter, valamint a hatóságok a mai napon ülnek össze kivizsgálni a részleteket, amint újabb információk birtokába jutunk, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: ZDNet Korea

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.