Tisztán elektromos városi egyterű a Peugeot-tól

2021 második felétől kizárólag villanymotorral is gyártani kezdik a spanyolországi Vigóban a Peugeot Riftert, így egy újabb választási lehetőséget érdemes megfontolni azoknak, akik a Stellantis vállalatcsoport kibocsátásmentes egyterűi között nézelődnek.

A Peugeot, Citroën, Opel/Vauxhall, és Toyota által széleskörűen használt EMP2 padlólemez többféle hajtásrendszer beépítésére alkalmas, az e-Rifternek egy 100 kW (136 lóerő) teljesítményű és 260 newtonméter nyomatékú villanymotor jutott, amelybe egy 18 cellából álló 50 kWh kapacitású akkucsomag táplálja az elektromosságot. A WLTP mérés körülbelül 280 km-re teszi az autó maximális hatótávolságát vegyes ciklusban.

A sofőr 3 üzemben használhatja az e-Riftert (Eco, Normal, Power), annak megfelelően, hogy a legnagyobb elérhető teljesítményt és nyomatékot szeretné előcsalogatni a hajtásrendszerből, vagy inkább a lehető legmesszebbre szeretne eljutni töltés nélkül. Ha az előbbiről van szó, akkor a Power módra kell kapcsolnia a középkonzolon található gombbal, és így akár 11,2 másodperc alatt felgyorsulhat 100 km/h-ra álló helyzetből, és egészen 130 km/h-ig engedi gyorsítani az elektronika.

A bal hátsó kerék felett elhelyezett töltőcsatlakozó többféle töltési módot is lehetővé tesz. A szabványos 8, illetve 16 amperes hálózati csatlakozóról történő töltés mellett egyfázisú, 7,4 kW-os töltésre képes az autó az alapfelszereltségként járó fedélzeti töltővel. Az extraként kérhető háromfázisú, 11 kW-os fedélzeti töltővel és a hozza való kábellel akár 5 óra alatt is fel lehet tölteni az aksit AC hálózaton. DC berendezésen 100 kW a max. A myPeugeot applikációból előre programozható légkondicionálás nemcsak kellemes hőmérsékletet eredményez beszálláskor, hanem az akkunak is segít hamarabb elérni az optimális hőfokot a töltéshez.

Az utastér rendkívül letisztult, modern hatású műszerfalán Peugeot i-Cockpit teljesen digitális, 10 hüvelykes HD kijelzőjét találjuk, amely a gyártó elmondása szerint az első ilyen képernyő, mely (opcionálisan) elérhető a kompakt egyterűek szegmensében. A biztonsági és kényelmi funkciók közé tartozik többek között a kulcs nélküli nyitás-zárás-indítás, a visszagurulás-gátló, a 180°-os tolatókamera, tempomat/sebességkorlátozó, sávtartó asszisztens, vészfék, éberségfigyelő, sebességkorlátozás-felismerő és sebességhatár-ajánló rendszer, holttér-figyelő rendszer, valamint Apple CarPlay és Android Auto kompatibilitás.

Az e-Rifter két karosszéria-változatban érkezik (4,40 méter hosszú Standard, és 4,75 méter hosszú Long), így elérhető 5 és 7 üléssel is. Ötszemélyes változatban, kalaptartó alatt mérve 775 liter helyet kínál a csomagtér, a hosszú változatban, ledöntött ülésekkel, tetőig mérve pedig akár 4000 liter is felszabadul. Az autóval 750 kg vontatható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.