Kategóriája legjobb villanyautójának választották a Kia e-Nirót

A J.D. Power idei, amerikai elektromos autósok körében végzett felmérése szerint a Kia e-Niro a legjobb tömegpiacra gyártott („mass market”) autó a 2015-2021-es modellévben megjelent, konnektorról tölthető modellek között. Az úgynevezett Electric Vehicle Experience (EVX) Ownership Study során, melyet most először végzett el a piacelemző cég és partnere, a PlugShare, összesen közel 10 ezer tisztán elektromos autó, és plug-in hibrid tulajdonost kérdeztek meg többek között a tulajdonlási költségeikről, autójuk hatótávolságról, a vezetési élményről, és hogy ezek alapján mekkora valószínűséggel vásárolnának legközelebb is elektromost, és mennyire szívesen ajánlanák ezt másoknak.

A vásárlói elégedettségi index megállapítása során két kategóriában, a prémiumban, és a tömegpiacra készült csoportban vizsgáltak olyan tényezőket, mint a hivatalos és a valós hatótávolság közötti eltérés mértéke, az autó számára megfelelő nyilvános töltőállomások elérhetősége, az elektromos hatótávolság, teljes tulajdonlási költség, a vezetés élmény, az otthoni töltés egyszerűsége, valamint a jármű minősége és megbízhatósága. Az utóbbi kategóriában diadalmaskodott az e-Niro összesen 782 ponttal az elérhető 1000-ből, maga mögött hagyva a Chevrolet Bolt EV-t (745), és a Hyundai Kona Electric-et (743).

„Ez a díj nem csak egy újabb fontos elismerés, de megerősíti azt a tényt is, hogy az e-Niro komoly hatást gyakorolt és gyakorol ma is az elektromos autók teljes piacára. Nem könnyű piacvezetőnek lenni ebben a műfajban, de az e-Niro valóban mindent megtett az elsőségért: emissziómentes működést, magas minőséget, praktikus használhatóságot, funkcionalitást, és kiváló vezetési élményt kínál” – mondta Jason Jeong, a Kia Europe elnöke.

A prémium kategóriában a Tesla Model S győzedelmeskedett 798 ponttal, így a teljes vásárlói elégedettségi felmérést ez a modell uralta, míg a második helyre a Model 3-at szavazták meg az autósok 790 ponttal.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.