Összeomlott Európa villanyautó piaca

Az idei év első hónapjában jelentős mértékben zsugorodott a tisztán elektromos és a tölthető hibrid autók piaca az előző év decemberéhez képest. December legnépszerűbb modelljei hatalmas visszaesést könyvelhettek el. A decemberi első helyezett Volkswagen ID.3 eladásai 89%-kal, 28.108 darabról 2978-ra csökkentek. A Tesla Model 3 visszaesése a legnagyobb, 94%-kal kevesebb fogyott idén januárban (1499 db), mint tavaly decemberben (24.664 db). A Renault Zoe és a Hyundai Kona electric eladásainak visszaesése egyaránt 78%-os. Az Audi e-tron idén is jobban teljesít, mint az átlag, ugyanis a decemberi 5296 példány után idén januárban is elkelt 2321 darab, ami csak 56%-os visszaesést jelent.

Forrás: ev-sales.blogspot.com/

A teljes európai új autó piac 24%-os visszaesése mellett az összes tölthető autó eladása 281.171-ről 112.593-ra csökkent, amely 60%-os visszaesést jelent. Ehhez képest Magyarországon csak 44%-kal csökkent a zöld rendszámok kiadása, ugyanakkor ez nem csak az új autó eladásokat, a használt autó importot is magában foglalja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.