Marad a szaldó az ingyen hitellel vásárolt napelemeknél

Két hete beszámoltunk róla, hogy 2021. február 22-től Pest megyében újraindult a 0% kamatozású MFB hitel, amelyet energetikai beruházásokra igényelhetnek a háztartások, így többek között napelemes rendszer telepítésére is felhasználható a konstrukció.

A cikk megírásakor még csak a korábbi feltételek voltak ismertek, így arra a fontos kérdésre sem tudtunk választ adni, hogy a kamattámogatott MFB hitel igénybevétele támogatásnak minősül-e abból a szaldósról bruttó elszámolásra váltás szempontjából, azaz hogy a 2021. július 1. vagy 2024. január 1. határidőt kell figyelembe venni a bruttó elszámolással történő szerződéskötésre vonatkozóan.

A múlt héten megjelent gyakori kérdésekre választ adó tájékoztató szerint a hitelkonstrukció igénybevételével telepítők 2023. december 31-ig történő szerződéskötés esetén a szaldós rendszerben maradhatnak.

Természetesen a 2021. április 30. napjától hatályos elosztói szabályzatot figyelembe kell majd venni, így egy fázisú csatlakozás esetén maximum 2,5 kW teljesíményű inverter telepítése engedélyezett, felette mindenképp 3 fázisú berendezést kell vásárolnunk, ennél a támogatási formánál azonban nem kell kapkodnunk az ügyintézéssel, semmilyen hátrány nem ér, ha csak július elsejét követően sikerül szerződést kötnünk.

A tájékoztatóból egy további fontos változásra is fény derült: a maximális hitelösszeg a korábbi 10 millió Ft helyett 5 millió forintra csökkent.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.