Főoldal » elektromos autó » Most már hivatalos: kivezeti a belsőégésű motort a Volvo

Most már hivatalos: kivezeti a belsőégésű motort a Volvo

Később a mai napon lehullik a lepel a Volvo második tisztán elektromos modelljéről, melyre eddig nagy titoktartás közepette csak annyit árult el a gyártó, hogy a 40-es sorozat tagjaként érkezik. Ám a leleplezés előtt más fontos hírekkel is szolgált a svéd-kínai márka, mégpedig arról, hogy mikorra fogja teljes mértékben kivezetni a belsőégésű motort a kínálatból.

A Volvo Cars 2030-ra kizárólag teljesen villanyos meghajtású autókkal tervez, azaz ekkor már sem hagyományos, sem hibrid, sem konnektoros hibrid rendszerrel futó járműveket nem fogunk tudni tőle vásárolni. A vállalat teljes elektromosítási szándéka egyáltalán nem meglepő, Håkan Samuelsson vezérigazgató korábban többször is felszólalt a belsőégésű motoros autók elleni szigorúbb szabályozás mellett, és a zöld technológiák támogatását sürgette a járvány utáni újjáépítési időszakban.

Sőt, már a 2030-as dátum is szóba került a tavalyi év végén, ám akkor még csak utalt az fosszilis étrenden tartott autók kivezetésére, míg a mai bejelentés már hivatalos célkitűzés. A Volvo összes értékesítésének fele már 2025-re tisztán elektromos lenne, a másik felét pedig a hibridek adnák.

A CEO azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években látványosan emelkedő keresletet tapasztalt az elektromosított modelljeire, miközben a hagyományos autók piaca zsugorodik. „Ahhoz, hogy sikeresek maradjunk, nyereségesen kell növekednünk. Tehát ahelyett, hogy egy zsugorodó üzletbe fektetünk, inkább a jövővel foglalkozunk, ami elektromos, és online” – fogalmazott Samuelsson, hozzátéve, hogy belsőégésű motorral szerelt autóknak nincs hosszú távú jövőjük.

A jövőben minden tisztán elektromos Volvót kizárólag online lehet megvásárolni. A vállalat azt írja, hogy az új kereskedelmi stratégia értelmében fejleszteni fogja online értékesítési csatornáit, radikálisan lecsökkenti a termékkínálatának komplexitását, és átlátható árazási rendszert vezet be. A teljesen megújult kínálat az idáig a Volvo Cars előfizetéses szolgáltatását futtató Care by Volvo alatt lesz elérhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.