Sok a villanyautó az év autója döntősei között

Az év autója választás remekül példázza a közeli jövőt. Miközben az elektromos autó eladások aránya a világ országaiban csak 2-10%, addig az év autója díj döntősei között 40% a tisztán elektromos modell. Az öt kategóriában összesen 10 autó került be a dobogósok közé, melyek között 4 villanyautó van még versenyben, és van egy olyan modell, amely 3 kategóriában is a döntőbe jutott.

A fődíj esetében a legnagyobb (66%) az esély arra, hogy tisztán elektromos autó legyen a 2021-es év autója győztes, ebben a kategóriában ugyanis a három dobogós közül kettő elektromos. A Honda e és a Volkswagen ID.4 mellé csupán egyetlen elavult hajtásrendszerrel hajtott járművet szavazott be a 93 tagú zsűri, ez pedig a Toyota Yaris. 2020-ban is hasonló volt a helyzet, akkor a Peugeot 208 (amely tisztán elektromos változatban is készül) nyert a Tesla Model 3 és a Porsche Taycan előtt.

A Honda e a városi autók kategóriájában is esélyes, itt a Yaris mellett a Honda Jazz került be az első háromba.

A luxusautók között a Polestar 2 van versenyben a Mercedes-Benz S osztállyal és a Land Rover Defenderrel. A Mercedes EQS érkezéséből kiindulva reménykedhetünk, hogy egy év múlva a patinás német gyártó sem hagyományos hajtással kerül majd versenybe ebben a kategóriában.

Polestar 2

A sportautók az egyetlen olyan kategória, ahol nincs villanyautó. Persze a hatalomátvétel itt is közeleg, a Teslák évek óta alázzák a tuning autókat a gyorsulási versenyeken, a Kia EV6 bemutató egyik fontos eleme volt, ahogy egy családi autó legyőzi a menő sportautókat, a rally autók mezőnyébe is érkeznek a villanyautók, nem beszélve az egyre több, kizárólag villanyautóknak kiírt versenyekről, amilyen a Formula E és az Extreme E . Mindenesetre idén még biztosan kipufogóval is felszerelt autó nyeri ezt a kategóriát, a három jelölt az Audi RS Q8, a Porsche 911 Turbo és a Toyota GR Yaris. Reméljük, hogy 2022-ben bekerül ide például az 585 lóerős (750 Nm) Kia EV6 GT.

A dizájnerek versenyében ismét elektromos túlsúly van. A Land Rover Defender mellé bekerült a Mazda MX-30, a Honda e pedig ezzel együtt összesen három kategóriában van versenyben az első helyért.

Összefoglalva, az egyes kategóriákban az alábbi autók vannak a döntőben:

Világ év autója

Világ városi autója

  • Honda e
  • Honda Jazz / Fit
  • Toyota Yaris

Világ luxusautója

  • Land Rover Defender
  • Mercedes-Benz S-Class
  • Polestar 2

Világ sportautója

  • Audi RS Q8
  • Porsche 911 Turbo
  • Toyota GR Yaris

Világ legjobb dizájn autója

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.